Pátek, 29. března 2024

O zdravou stravu byl velký zájem

O zdravou stravu byl velký zájem

Staré Město - Obrovský zájem projevili lidé o prezenční akci zdravé výživy, která se uskutečnila v sobotu v areálu společnosti PRO BIO ve Starém Městě pod Sněžníkem. Zájemci zde mohli ochutnat desítky pokrmů a nápojů v bio kvalitě, seznámit se s moderními trendy zdravé výživy a vybrané produkty si také zakoupit.
Nešlo však o vegetariánskou či makrobiotickou stravu, jak by se někdo mohl mylně domnívat. Biopotraviny totiž zahrnují běžnou výživu, avšak připravenou po vzoru našich předků.

" Těžko říci, o co měli návštěvníci největší zájem. Drtivá většina z nich se zastavila u každého stánku.

Kolem páté hodiny už stánkaři neměli co prodávat. Pro nezasvěcené návštěvníky byl velkým překvapením pečený beran z ekofarmy, klobásky a pivo. To jsme museli dovézt až z Německa, protože u nás se zatím nevaří. Chtěli jsme ale, aby lidé věděli, že existuje a jak chutná," uvedla manažerka společnosti Jana Salaquardová.

Velký zájem byl také o exkurze do mlýna, na ekofarmy a odborné přednášky, zejména autorky nové kuchařky Hany Zemanové. Plno bylo také při projekci . lmů zaměřených na zdravou výživu. Lidé si tak z akce odnesli vedle zajímavých informací také poznání, že bio potraviny se od těch obyčejných liší ekologicky šetrnější výrobou a zpracováním, jinak se jedná o naprosto běžnou stravu.

" Myslím, že se akce velmi zdařila, tím spíše, že se jednalo o první ročník. Přijeli k nám lidé z celé republiky, což nás pochopitelně velmi potěšilo. V posledních třech letech zájem o biopotraviny narůstá. Lidé se více zajímají o to, co vlastně konzumují. V západní Evropě biopotraviny již patří k běžnému jídelníčku. Pro nedostatek tuzemských bioproducentů jich část také dovážíme. Jsou k dostání ve všech obchodních řetězcích, v Šumperku se na jejich prodej specializují prodejny Natura a Slunečnice," uzavřela Salaquardová.

Zdroj: Šumperský a Jesenický deník

Zdroj:Blesk
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů