Středa, 24. dubna 2024

Kozy pod Krušnými horami

Kozy pod Krušnými horami
Na počátku byla snaha změnit radikálně vlastní život a jeho způsob, během pár let se podařilo postavit na zelené louce fungující rodinnou biofarmu.
Na farmě v obci Zásada nedaleko severočeské Kadaně se všechno točí kolem koz. Nejenže zde vyrábí ceněné a chutné produkty, ale láká také k návštěvě. Městské děti se zde mohou podívat na obyčejná domácí zvířata, která už dnes často znají jen z televize.

Návrat k přírodě
Pan Vladimír Sládeček z Chomutova se v roce 1996 rozhodl změnit svůj život od základu. Jako strojař měl k zemědělství poměrně daleko a přesto se pustil do odvážného podniku. Na bývalém statku umístěném v atraktivní lokalitě pod Krušnými horami - mezi řekou Ohře a Státní přírodní rezervací na hoře Úhošť, v nejsevernějším výběžku Doupovských hor - se s rodinou rozhodl založit kozí farmu. Takovou, která bude vyrábět výrobky z kozího mléka, a to vše způsobem splňujícím veškeré nároky na lidské zdraví a trvale udržitelný rozvoj.
Jakmile provedli úpravy statku a vytvořili potřebné technologické zázemí, začali shromažďovat kozí stádo. Již za tři roky obdržela farma certifikát Ekologicky hospodařící zemědělec a zdejší produkované kozí mléko obdrželo opakovaně certifikát Produkt ekologického zemědělství/Bioprodukt.

Likér neuspěl, sýry ano
Na kozí farmě návštěvníky rozhodně neodhánějí. Naopak, vítají je s otevřenou náručí. Mezi stovkou zdejších koz, bílých i hnědých (některé patří do genofondu České republiky), se můžete projít, hladit si je. Dozvíte se, jak se vyrábí lahodný sýr a koneckonců ho můžete rovnou i ochutnat. Mnoho návštěvníků si pak nějaký zakoupí na cestu. Přijíždějí sem na exkurze školní výlety i jednotlivci. Stačí dopředu zavolat a pak už můžete objevovat kozí farmu podle libosti.
Svého času zde vyráběli také likér z kozího mléka a značkové šestileté sladové whisky (podle těch, co ho ochutnali, prý velmi lahodný) - něco na způsob známého Baileys. To už je však minulost, novinka na trhu se bohužel neujala, lidé byli příliš nedůvěřiví. Vedle mléka jsou největší zdejší chloubou právě polotvrdé zrající sýry a tvaroh. Jejich výsledná podoba v sobě nese tři roky zkoušek a vylepšování receptur.


Informace
Kozí farma se nachází v obci Zásada u Rašovic nedaleko Kadaně (asi 3 km) při vedlejší silnici mezi Kadaní a Kláštercem nad Ohří (pozor, nikoliv hlavní silnice č. 568 mezi oběma městy). Z Kadaně sem můžete pohodlně pěknou procházkou dojít pěšky.
Místní výrobky si můžete zakoupit přímo na farmě denně od 17 do 19 h, případně i v jiných časech po předchozí telefonické domluvě.
Bližší informace získáte na tel.: 777 299 445, e-mail: info@kozifarma.cz
* www.kozifarma.cz

Tip na výlet
Stolová hora Úhošť u Kadaně
Mezi obcemi Brodce a Pokutice poblíž Kadaně se nachází národní přírodní rezervace Úhošť. Jde o tabulovou - stolovou horu (592 m) s rozlohou 114,5 ha. Úhošť dokumentuje geologický vývoj Doupovských hor. Na svazích úhory najdeme přirozená lesní a stepní společenstva, roste zde jaterník podléška, vstavač či koniklec, ve skalních stěnách žije výr velký. Hora se považuje za legendární slovanské hradisko Wogatisburg, kde král Samo porazil roku 631 franckého panovníka Dagoberta. Stojí zde socha pohanského boha. Naučná stezka měří 7,5 km, začíná v obci Pokutice u Kadaně a končí právě v obci Zásada u Rašovic.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů