Pátek, 29. března 2024

Zemědělec dostane peníze, Nemak může stavět

Zemědělec dostane peníze, Nemak může stavět
Výstavbě mexické hliníkárny Nemak v průmyslové zóně Joseph u Havraně na Mostecku by už nemělo po včerejšku nic stát v cestě. Zároveň by měl soukromý zemědělec Jan Rajter, který kvůli chystané výstavbě zažaloval stát, dostat peníze za své pozemky v sousedství zóny.
Vláda včera pro zónu Joseph uvolnila 234 miliónů korun. Zpřesnila zároveň podmínky, za jakých mohou být peníze použity i na výkup pozemků Jana Rajtera. Novinářům to včera po jednání vlády řekl ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Odkup pozemků umožní dohodu o stažení žalob a další rozvoj zóny.
"Tyto prostředky zároveň řeší veškeré problémy, které byly v minulosti s touto zónou spojeny," uvedl Urban. Část vládou uvolněných peněz podle Urbana bude použita na výkup pozemků farmáře Rajtera a část poslouží na financování dostavby inženýrských sítí v průmyslové zóně Joseph, aby do ní mohli zamířit další investoři. "Vláda tyto prostředky převádí na samosprávu, tedy na město Most, které se bude podílet i svými zdroji na výstavbě a rozvoji této průmyslové zóny," uvedl Urban.
O zpřesnění podmínek smlouvy požádali vládu mostečtí radní. "Je to závažné rozhodnutí, na základě právních posudků jsme chtěli materiály doplnit," řekla náměstkyně mosteckého primátora Hana Jeníčková. Radnice si vyžádá podklady vlády a nechá je zapracovat do návrhu na usnesení, primátor poté svolá mimořádné zastupitelstvo. "Předpokládám, že se sejdeme v polovině srpna. Vyjádřili jsme už dříve vůli pozemky od pana Rajtera vykoupit, nečekám žádné obstrukce," řekla.
Město má doplatit 26 miliónů korun, zbylých 234 miliónů korun stát už dříve převedl na jeho účet.
Informaci o postupu vlády a reakci představitelů Mostu Rajter přivítal. Dostal totiž po zveřejnění možné dohody s městem řadu nabídek na nákup farmy, peníze už by ale nutně potřeboval. "Táhne se to od ledna. Zemědělství nepočká. Už jsem musel znovu investovat do zdejší půdy, nyní sklízíme. Nicméně majitelé pozemků z Lounska, o něž máme enormní zájem, nám počkají," řekl. Na Mostecku má jeho rodina na 550 hektarů pozemků, zaměřuje se na chov dobytka.
Rajter, který v sousedství průmyslové zóny Joseph vlastní přes 93 hektarů pozemků, se spojil se sdružením Ekologický právní servis a společně kvůli výstavbě továrny podali přes 200 žalob. Vládou uvolněných 234 miliónů by mělo pokrýt drtivou většinu peněz na odkup sedlákových pozemků.
Rozloha zóny Joseph po odkoupení pozemků vzroste na 280 hektarů. Mostu se podařilo získat na vybudování inženýrských sítí a obslužných komunikací v zóně státní dotaci 70 miliónů korun, dalších zhruba 100 miliónů investovalo město.
Mexický producent hliníkových hlav a bloků do automobilových motorů Nemak je zatím jedinou firmou v zóně Joseph. Společnost investovala do závodu okolo dvou miliard korun, chce vyrábět 1,6 miliónu hlav ročně a zaměstnat 530 lidí. V další fázi by Nemak měl investovat sedm miliard korun a při rozšíření produkce o bloky motorů vytvořit celkem 1370 pracovních míst.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů