Čtvrtek, 18. dubna 2024

Primátor města Brna k budoucnosti zahrádek ve městě

Primátor města Brna k budoucnosti zahrádek ve městě

Autor: Karel Rohovy
Datum zveřejnění: 03.08.2006
 
Dotaz:
Vážený pane primátore,
velice oceňuji rozvoj města za Vaší přítomnosti. Je mi jasné, že tento rozvoj musí jít na úkor něčeho jiného. Již delší dobu pozoruji, že se mluví o rušení zahrádek. Uvědomuji si, že tento krok je nutný, přesto bych se Vás rád zeptal, jak to v této souvislosti vypadá?
Odpověď primátora: 03.08.2006
Vážený pane,
jedním z hlavních úkolů samosprávných orgánů města je zajistit jeho perspektivní rozvoj do budoucna. To znamená především vytvořit podmínky pro rozvoj bydlení a pro rozvoj pracovních příležitostí. Pro podporu rozvoje těchto funkcí pak vytvořit podmínky pro rozvoj veřejné rekreace,
a to pro všechny věkové a sociální skupiny, především s důrazem na možnosti aktivního trávení volného času pro školní děti a mladistvé, kteří jsou nejvíce ohroženi patologickými sociálními jevy (drogové, hráčské závislosti, apod.).
Zahrádkaření, které ve svém dopise obhajujete, je specifickým způsobem soukromé rekreace. Je třeba ho chápat v kontextu dalších druhů rekreace a volného času: zahrádkaření se realizuje ve zcela soukromém prostředí, kam veřejnost nemá přístup. Zahrádkářské lokality jsou také významnou barierou v území, neboť obecní cesty, dříve veřejné, vedoucí lokalitami, jsou v četných případech uzavřeny veřejnosti. Tento jev značně omezuje možnosti pěší a cyklistické dopravy a způsobuje neprostupnost městské krajiny.
Ochrana a rozvoj zahrádkářských lokalit proto není prioritou města Brna. Nový územní plán, který je v současné době pořizován, prověří možnosti využití stávajících lokalit zahrádek z hlediska vhodnosti pro jiné funkce (bydlení, pracovní příležitosti, parky, apod.).
Samosprávné orgány města Brna jsou si však přesto vědomy skutečnosti, že určitá část brněnských občanů tráví volný čas zahrádkařením a přeje si tak činit i nadále. Rád bych Vás proto ujistil, vážená paní Petříčková, že v rámci veřejného projednávání konceptu nového Územního plánu města Brna budeme hledat spolu se zahrádkáři řešení přijatelné pro obě strany - jak pro město Brno, tak i pro dotčené zahrádkáře a věřím, že společnými silami takové řešení nalezneme.
Na závěr bych rád vyjádřil své přesvědčení, že Vás mé vysvětlení uspokojilo, a že nadále zachováte městu Brnu svou přízeň i zájem o jeho budoucnost.
 
ZDROJ: www.brno.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů