Čtvrtek, 28. března 2024

Bio musí zlepšit reklamu

Bio musí zlepšit reklamu
Navrch huj, uvnitř fuj. I tak by se dal podle ankety u našeho německého souseda hodnotit vztah reklamy na biovýrobky a jich samotných. Ty jsou sice vysoce "trendy", reklama na ně už ale sklízí kritiku.
Bioprodukty a produkty z ekologicky kontrolovaného zemědělství (tzv. ekoprodukty) zažívají svůj boom, reklama na ně už ale tak úspěšná není. Naopak, pouze 14 procent německých spotřebitelů, kteří jsou v domácnosti odpovědní za nákup potravin, ohodnotilo reklamu na bioprodukty jako příjemnou a atraktivní.
Takové jsou výsledky ankety, kterou mezi tisícovkou občanů našeho spolkového souseda provedl institut pro výzkum veřejného mínění Forsa a agentura pro výzkum komunikace Fischer Appelt. Ukázalo se tak, že téměř každý čtvrtý dotázaný (24 procent) označuje reklamu na bioprodukty jako nic neříkající a neatraktivní, pro 47 procent dotázaných je chvála pěná na ekoprodukty atraktivní alespoň zčásti. "Z odpovědí vychází, že reklama na biovýrobky je jen velice zřídka poutavá a většinou ani není nějak zvlášť kreativní," komentuje výsledky ankety Martin Dohmen, specialista na reklamní kampaně z agentury Fischer Appelt Kommunikation. "Přesto zatím rozhodující roli hraje právě kvalita biovýrobků. Zdá se ale, že reklama se zaměřuje na zdánlivě špatnou cílovou skupinu," dodává.
Podle ankety dále vyšlo najevo, že spotřebiteli, kteří nakupují ekovýrobky nejvíce, jsou ti s vyšším vzděláním a vyššími příjmy. Tak např. nejvíc se těchto produktů nachází v nákupním košíku maturantů nebo lidí s vysokoškolským diplomem (až 72 procent z této cílové skupiny). Podobnou závislost lze vysledovat i v otázce příjmu: zatímco se bioprodukty objevují u 57 procent domácností s měsíčním příjmem menším než tisíc eur, u domácností s příjmem vyšším jak tři tisíce eur za měsíc je to už v 71 procentech. Důležitým faktorem je také věk spotřebitelů: zatímco mladší třiceti let biovýrobky příliš nekupují (55 procent dotázaných), starší šedesáti let jim dávají větší přednost (68 procent). "Významný odbytový potenciál a šance uspět na trhu viditelně ztrácejí na významu, protože vedoucí značky a reklama nedrží krok s měnící se cílovou skupinou," tvrdí Claudia Fischerová-Appeltová, jednatelka designové agentury Ligalux. "Bio je v současné době záležitostí životního stylu. Kdo to rozpozná a uzpůsobí tomu svoji komunikaci, bude mít na trhu náskok. Příkladem může být úspěch ekologické limonády Bionade. V tomto případě se díky estetičnu samotného produktu báječně podařilo zprostředkovat duch času spojený s radostí ze života a z uvědomění si ,být tady'. Na branže, jako je kosmetika nebo textilní odvětví, však podobný úspěch teprve čeká," dodává.

AUTOR: Kateřina Komorádová
Zpracováno podle portálu německého časopisu Lebensmittel Praxis
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů