Pátek, 29. března 2024

Palmový olej se stal výnosnější, než je ropa

Palmový olej se stal výnosnější, než je ropa
Nejvýnosnější palivo současnosti už nepochází z pouští Saúdské Arábie, ale ze stromů v Malajsii. Cena palmového oleje dosáhla tento měsíc dvouletého maxima a za poslední rok vzrostla o 17 procent.
Olej tak v rychlosti cenového vzestupu překonal ropu, uvedla agentura Bloomberg.
Zatímco běžně se rostlinný olej z palem používá do majonéz Hellmann's a čokoládových tyčinek Snickers, v posledních třech letech se mění také na palivo pro automobily. Důvodem je právě zdvojnásobení cen ropy.
V Evropě je nyní tuna palmového oleje k dostání za 507,50 dolaru. "Je to velmi atraktivní investice," říká Christopher Wyke ze společnosti Schroders, který u palmového oleje očekává 25procentní zisk v příštím roce.
Michael Coleman, který pomáhá spravovat hedgeový fond v Singapuru, se domnívá, že cena palmového oleje by v Kuala Lumpur mohla v příštích šesti měsících vzrůst o 20 procent, a to díky výrobě takzvané bionafty. Jejím zdrojem jsou například palmový olej, řepkový olej či sojové boby. Mezinárodní energetická agentura předpovídá, že v Evropě se produkce bionafty do roku 2008 zdvojnásobí.
Evropská unie už nařídila, aby 5,75 procenta všeho paliva pro nákladní a osobní automobily bylo do roku 2010 použito z obnovitelných zdrojů.
"Dokud bude stát ropa více než 50 dolarů za barel, je to pro biopaliva velká příležitost," tvrdí Coleman.
Až 85 procent veškeré produkce palmového oleje zajišťuje Malajsie a Indonésie. Biopaliva na bázi rostlinných olejů se ale vyrábějí po celém světě - USA, Brazílie a Argentina pěstují sóju, výrobu řepkového oleje má převážně na starosti evropský kontinent.
V současnosti je palmový olej podle Edgara Kerkwijka, ředitele finanční divize nizozemské společnosti Biox, tou nejlevnější a nejefektivnější volbou ze všech rostlinných paliv. Biox, producent biopaliva, plánuje vystavět v příštím roce první ze čtyř tepelných elektráren na palmový olej. "Každoročně potřebujeme deset tisíc tun palmového oleje. Až začne být příliš drahý, zaměříme se na jiné biopalivo." dodává Kerkwijk.
Palmový olej se získává z ovoce palmy olejové, která plodí zhruba 30 měsíců po zasazení. Palivo na bázi rostlinného oleje vzniká chemickým procesem, kdy se glycerín oddělí od tuku. Vznikne tak metylester, tedy bionafta, a vedlejší produkt glycerín, který se používá například do nemrznoucích směsí.
Dodávky paliva z rostlinných olejů v roce 2005 vzrostly o 80 procent, a překonaly tak 14tiprocentní nárůst v produkci etanolu. Ropa dosáhla minulý měsíc rekordní cenové hranice 78,40 dolaru za barel a spolu s ní šly nahoru i ceny motorové nafty a benzínu.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů