Pro některé biopotraviny musíte přímo k farmáři
Dalovice, Karlovarsko - Ačkoliv je karlovarský region pro pěstování zemědělských plodin nevýhodný vzhledem ke špatným klimatickým podmínkám, přesto i zde mají biopotraviny a ekologičtí farmáři své neodmyslitelné zastoupení. Těch je totiž na Karlovarsku v procentuálním přepočtu nejvíce v celé republice, šedesát. A protože biopotraviny získávají stále na větší oblibě, položili jsme několik otázek předsedovi Svazu ekologických zemědělců České republiky Pro Bio Zdeňku Perlingerovi (na snímku), který je mimo jiné sám ekologickým farmářem a k tomu ještě ředitelem Střední zemědělské školy v Dalovicích.
. Změnil se počet ekozemědělců od loňska?
" Počet ekologických zemědělců na Karlovarsku stále mírně roste. Podíl ekologicky obhospodařovaných ploch patří k nejvyšším v České republice. Celá řada menších farem hospodaří podle stejných pravidel a vlastního přesvědčení."
. Kde se dají v Karlových Varech sehnat biopotraviny?
" Situace s prodejem biopotravin se postupně lepší. Češi se dozvídají o biopotravinách z různých zdrojů a ze svých cest po zahraničí. Pro obchodníky už to začíná být zajímavější obchodní artikl než v minulých letech, i když velký rozmach prodeje biopotravin teprve přijde s rostoucí kupní silou obyvatelstva. Biopotraviny se dají koupit ve specializovaných prodejnách - v Rybářích, na rohu ulice Krále Jiřího, ale biopotraviny už si našly cestu i do supermarketů, ve kterých je sortiment dán celkovou filozofií daného obchodního řetězce. Hodně biopotravin se dá nakoupit v supermarketu v obchodním domě Perla."
. Jak je to například s biokuřaty? Je možnost je někde koupit?
" Biodrůbeží u nás nekoupíte (podle mých informací). Doporučuji se domluvit s nějakým drobným chovatelem drůbeže a dokud nebude na trhu biodrůbeží, jednoznačně preferovat a kupovat českou produkci - pokud uvidíte i na ` dvorek`, kde vaše kuřata běhají, je to ideální varianta nákupu - tedy nákup ze dvora. Obecná rada zní - kupujte české potraviny. Já osobně těm dovezeným a speciálně ze zemí mimo EU vůbec nevěřím."
. Jsou biopotraviny o hodně dražší než normální?
" Obecně platí pro spotřebitele, kteří se rozhodnou nakupovat u sedláků ze dvora (ne vždy a všude to ale jde), že cena za bio na farmě je stejná jako cena za konvenční produkty v obchodě. Na farmě ušetříte marži obchodníků, cena se liší od několika málo procent u mouky, obilovin, luštěnin, až po desítky procent u zeleniny, masa. Vždy je ale možné vybrat si tak, aby vás to nezruinovalo. Bioprodukty obecně se dají déle skladovat, obsahují méně vody a při dnešním plýtvání s potravinami je dobré trochu přibrzdit a popřemýšlet, jestli třeba vše nakupovat na kila."
. Jsou biopotraviny lepší než ty normální?
" Já osobně nikdy neříkám, že jsou biopotraviny lepší než normální, konvenční potraviny (myslím tím ovšem českou produkci). Co ale s jistotou tvrdím, že neobsahují rezidua postřiků, mají lepší chuť, mají lepší skladovatelnost. Při jejich produkci se nezatěžuje životní prostředí, neznečiš
ťuje podzemní voda. Zvířata se chovají v přirozených podmínkách. Jde o potraviny, jejichž produkce je daleko více kontrolována."
. Které biomaso je nejlepší a proč? A které z konvenčního masa?
" Každému chutná jiné. Z hlediska toho, které maso je produkováno nejpřirozenější cestou, dá se jen minimálně urychlit nějakými hormony, antibiotiky, vítězí jednoznačně hovězí maso. Naopak nejhorší je drůbeží. To platí u běžných výrobků z masa. Pokud jsou ale zvířata chována na ekologické farmě, tato rizika odpadají a můžete si vybrat nejen podle toho, co říkám já, ale také podle toho, na co máte chuť. Osobně masům dovezeným z jiných zemí nevěřím. Svůj podíl na tom má velmi rozdílná legislativa upravující chov zvířat v zemích mimo Evropskou unii. Svůj podíl na tom mají také obchodníci, kteří jsou schopni dovézt v podstatě kdeco, a já už mám přeci jenom mlsný jazyk."
. Jsou nějaké české biopotraviny vyhledávané i v zahraničí?
" České biopotraviny jsou vysoce kvalitní, bohužel jich sami máme nedostatek a většina produkce se spotřebuje u nás. Vysoký podíl biopotravin v České republice tvoří zatím dovezená produkce. Stále chybí výrobní kapacity, výrobci ještě otálejí. V zahraničí je největší zájem o tyto naše výrobky: z pšenice špaldy, o ovoce a zeleninu, o čaje a koření a v současnosti je to také hovězí ze zvířat masných plemen. Vše je ale jako v každém obchodu otázka nabízené ceny. Můj názor ale je, že biopotraviny by se měly sníst tam, kde se vyprodukovaly."
Zdroj: Týdeník Karlovarska