Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ekologové pomáhají africkým zemím

Ekologové pomáhají africkým zemím
Zlín - Pomáhat zemědělcům z rozvojových zemí, zejména z Afriky, Latinské Ameriky a jižní a jihovýchodní Asie, se rozhodli členové zlínského Ekocentra Čtyřlístek. Ve své poradně v budově divadla začali prodávat výrobky se značkou Fair Trade.
"Současný způsob obchodování často znevýhodňuje malé výrobce a zemědělce z rozvojových zemí a vede k mnoha negativním společenským i ekologickým jevům. Děti například místo toho, aby chodily do školy, pracují. Podporou výrobků Fair Trade tomu můžeme zamezit," uvedl Pavel Štěpán ze sdružení.
Výrobky Fair Trade odebírají zlínští ekologové od specializovaných velkoobchodníků v Praze a ve Znojmě.
Jejich cena bývá obvykle o něco vyšší než u běžného zboží. Výjimku tvoří čaje, které se dají pořídit levněji než v čajovnách. "U všech produktů ale spotřebitel ví, že platí za ekologicky šetrnější výrobní podmínky a za dobrou, většinou dokonce i bio kvalitu," řekl Štěpán.
Ve Zlíně je ekocentrum průkopníkem prodeje Fair Trade výrobků. "Začali jsme s tím letos na Den Země jako první. Se zbožím objíždíme i různé akce. Zájem lidí je celkem slušný," řekl Štěpán. Produkty Fair Trade si mohou zájemci přijít do ekocentra zakoupit vždy v pondělí a ve středu od 10 do 17 hodin.
Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů