Čtvrtek, 25. dubna 2024

Chci peníze nejen pro rolníky, ale celý venkov

Chci peníze nejen pro rolníky, ale celý venkov
Získat z evropských fondů co nejvíc peněz pro české zemědělství a venkov - to je heslo nové ministryně zemědělství Mileny Vicenové. "Ale zároveň si musíme určit priority, na co miliardy korun půjdou."
Hodlá přitom podporovat nejen rolníky, ale i další podnikání na venkově. "Třetím pilířem naší politiky je potravinářství," dodává.
Průpravu ke splnění svých záměrů má dobrou. Byla ve vedení programu Sapard, z něhož české zemědělství úspěšně čerpalo bruselské peníze už před vstupem země do Evropské unie.
"Dialog o prioritách povedu se všemi skupinami podnikatelů," zdůrazňuje Vicenová. Hned to i potvrdila: po dlouhých letech se hlava resortu zúčastní i dožínek Asociace soukromého zemědělství. Dosud ministři dávali přednost Agrární komoře, která hájí hlavně velké agrární podniky.


HN: Je vaší vlastní prioritou podpora zemědělské produkce, nebo spíš péče o krajinu a ekologii?
Nevidím v tom protiklad. Potřebujeme finanční zdroje jak pro produkční oblasti, tak pro údržbu krajiny. Osobně dávám důraz i na vytváření nových pracovních možností na venkově mimo zemědělství. Nejlépe ve spolupráci se starosty obcí.


HN: Česku se v příštích sedmi letech nabízí z unie třiasedmdesát miliard korun právě z Evropského fondu rozvoje venkova. Jak pomůžete rolníkům, aby v čerpání peněz uspěli?
Zkušenosti ze Sapardu ukázaly, že menší podnikatele odrazovala hlavně těžkopádnost a přehnaná náročnost žádostí o dotace. Zaměřím se proto na zjednodušení pravidel pro drobné žadatele.

Ve vládě nejsem jediná, kdo chce evropské peníze


HN: Zároveň chcete po vládě, aby zvýšila i dotace pro produkční zemědělce, takzvané přímé platby.
Budu prosazovat, aby zemědělci dostali přímé platby v maximální možné míře. To znamená příští rok na úrovni 70 procent plateb farmářů z původní patnáctky unie. Bude to ale boj, protože teď máme na příští rok přiděleno oproti požadavkům jen 65 procent zdrojů.


HN: Není to trošku alibismus, slibovat zemědělcům peníze? Vždyť kabinet nemá zdaleka zajištěno vládnutí na delší dobu...
Nejistota kolem vlády existuje. Ale právě proto musíme začít pracovat hned. A k tomu si potřebuji určit i finanční rámec, v němž se chceme pohybovat.


HN: Nejste v ODS, ale usedla jste do křesla v její vládě. Právě představitelé ODS přitom byli nejvýraznějšími kritiky přehnaných agrárních dotací a celé zemědělské politiky unie. Servítky si přitom nebral například Vlastimil Tlustý, nyní šéf financí. Není v tom rozpor, když teď ve vládě ODS požadujete co největší využití agrárních dotací?
Sama jsem spíš mírný eurooptimista. Ve vládě pana premiéra Topolánka nejsem zdaleka jediná, kdo dává důraz na co nejlepší využití evropských zdrojů. Opakuji, že důležité jsou priority, tedy na co se peníze využijí. Jenže zatím bylo stanovování priorit naší slabou stránkou.
Proti cílenému financování zemědělství, které pomůže celému venkovu, se dá sotva něco namítat.

Jak vyřeším kauzy? Dejte mi na ně ještě čas


HN: Chcete poskytnout zemědělcům i mimořádné odškodnění za to, že letos kvůli počasí nesklidili část obilí v dobré kvalitě? Agrární komora to požaduje.
Hodlám postupovat tak, jak jsem to viděla například po povodních v roce 2002, když nám poskytovala pomoc Evropské unie. Chtěla přesně doložit, kolik území, kde a jak bylo postiženo. A za to pak stanovila odpovídající pomoc.
Stejný systém chci zavést i do případného poskytování mimořádných kompenzací pro naše zemědělce. Takže si ještě počkáme na přesná čísla.


HN: Zdědila jste po svých předchůdcích v ministerské funkci i leckteré kauzy. Kdy vyhlásíte například nový tendr na prodej státního dluhu potravinářské firmy Setuza? Ten předchozí vyhrála PPF, ale vláda jej pak zrušila.
To musím nejdřív analyzovat.


HN: Jak budete podporovat biopaliva? Česko se zavázalo unii, že biolíh i bionaftu zavede - ale tuto otázku předchozí vláda také nevyřešila.
Právě - tyhle případy nemají jednoduchá řešení. To se týká třeba i práce Pozemkového fondu nebo Podpůrného rolnického fondu. Odpovědi teď ze mě nedostanete.


HN: Máte aspoň už názor na to, jestli si třeba Setuza a další potravinářské firmy, jejichž dluhy přešly na rolnický fond, zaslouží nějaké speciální zacházení? Tohle například vaši předchůdci tvrdili.
Nebylo by zodpovědné, abych se k tomu teď vyjadřovala.


HN: A co klíčový státní podnik Lesy ČR? Hovoří se o tom, že se otřásá post jejich šéfa Františka Koníčka. Přitom právě on v těchto dnech napravuje průšvihy, do nichž Lesy přivedli kvůli vypsání nezákonných tendrů předchozí ředitelé.
I tohle téma musím promyslet, vždyť mě teprve před chvílí uvedl pan premiér do funkce.


HN: Jak silné personální zemětřesení na úřadu chystáte?
Velké změny nebudou, zčásti i proto, že vláda nemá důvěru zajištěnou. S výměnou počítám jen na několika místech, kde je to obvyklé při nástupu nového ministra.


HN: Výměna se obvykle týká i prvních náměstků, což je u vás státní tajemník Miroslav Toman.
Tuto funkci jsem na mysli neměla. Změny ve funkcích náměstků ohlásím ve středu.

Ve střetu zájmů nejsem, s poradenstvím končím


HN: Jan Mládek, po němž přebíráte vedení úřadu, vám dal do vínku i osobní problém. Upozornil, že jste ve střetu zájmů, když působíte v zemědělské poradenské firmě Anavis Inform.
Pan Mládek si zřejmě nestačil ověřit, že žádost o souhlas s mou účastí ve firmě jsem podala už v den mého nástupu na ministerstvo. To bylo 1. dubna 1996, dostala jsem souhlas. Informace je založena v mém osobním spisu. Byla jsem v roce 2003 prověřena bez problémů na stupeň Tajné, ani tehdy to jako střet zájmů nebylo posouzeno.


HN: Přesto nebylo šťastné, že jste byla zároveň vedena ve firmě a pracovala na ministerstvu.
Žádnou činnost jsem ve firmě nevykonávala. Drobný zisk z tisku propagačních letáků sloužil jen na její udržení, chtěla jsem ji předat dceři. Toto pondělí jsem požádala o převod mého podílu na společníka. Veškerou svoji účast ve firmě končím.

Milena Vicenová (51)
Rodačka z Přerova, kde vystudovala i gymnázium, absolvovala v roce 1980 Vysokou školu veterinární. Po krátké praxi veterinářky a čtyřech letech v domácnosti (starala se o dvě dcery) nastoupila dráhu redaktorky ve Státním zemědělském nakladatelství. V letech 1990 až 1996 byla šéfredaktorkou časopisu Náš chov.
Poté začala pracovat na Ministerstvu zemědělství. Nejprve v odboru zahraničních styků, od roku 1998 při přípravě a pak vedení agentury Sapard. Díky agentuře proudily do českého zemědělství peníze z Evropské unie. Naposledy měla budoucí ministryně na úřadu na starost bezpečnost potravin, zastupovala v této oblasti i zájmy Česka v unii. Využívala přitom i své perfektní angličtiny, němčiny i francouzštiny, jen ve španělštině je zatím "mírně pokročilá". Jedenapadesátiletá Vicenová je vdaná, dcery Blanka a Šárka studují na Karlově univerzitě.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů