Sobota, 20. dubna 2024

Šéf vlivného agrárního fondu končí

Šéf vlivného agrárního fondu končí
Jan Höck, dlouholetý šéf klíčového Státního zemědělského intervenčního fondu, včera ve funkci skončil. Vláda ho odvolala na návrh ministryně zemědělství Mileny Vicenové. Höck je přitom považován za jednoho z nejvýznamnějších agrárních "bossů".
Zemědělský fond má na starost přidělování a kontrolu agrárních dotací. Ty mají letos přesáhnout třicet miliard korun.
"Je to pro mě obrovské překvapení. Nikdo mi předtím nic nevytýkal. A pak mi jen paní ministryně telefonicky oznámila, že ve vládě prošel návrh na mé odvolání," říká Höck. "Odcházím s pocitem dobře vykonané práce. Práce našeho fondu byla mezi novými členy Evropské unie hodnocena jako jedna z nejlepších," tvrdí.
Vicenová ovšem uvedla na vládě tři hlavní důvody pro odvolání: špatnou komunikaci fondu s jejím úřadem, opožděné proplácení některých dotací a průtahy při odvolacím řízení žadatelů o dotace.
Odmítla komentovat, zda k Höckově odchodu nepřispěly i jiné důvody. V minulosti byl jeho úřad například prošetřován i policií, zda poskytoval oprávněně dotace na výrobu bionafty nebo jestli docházelo k zvýhodňování některých firem při obchodu s obilím. Žádná pochybení se ale neprokázala.
"V čele instituce, která rozděluje desítky miliard korun, má být člověk vybraný na základě výběrového řízení," prohlásila pouze ministryně. Do té doby bude Höcka zastupovat jeho dosavadní náměstek Vladimír Eck.
Höckův odchod překvapil i většinu šéfů agrárních organizací.
Agrární komora přitom uvedla, že je "lehce znepokojena", zda bude fungovat přísun dotací. Jak ministerstvo, tak další profesní svazy ale žádné potíže nečekají. "Je to nečekaná změna, šéf fondu byl jednou z nejvýraznějších postav oboru. Ale systém rozdělování dotací není svázán s nějakou osobou," vysvětluje Miroslav Jirovský, předseda Zemědělského svazu, který zahrnuje firmy s největším podílem produkce na trhu.
"My jsme si spíš oddechli, že pana Höcka konečně někdo vystřídá," říká dokonce šéf Asociace soukromého zemědělství Stanislav Němec. Z fondu podle něj vyrostl byrokratický moloch.
Höck stál v čele fondu od jeho založení v roce 2000. Pomáhal vybudovat systém rozdělování dotací, takzvanou Platební agenturu. Už předtím však šéfoval Státnímu fondu tržní regulace. Ten měl na starost i státní výkup obilí a mnohamiliardové obchody s dalšími zemědělskými výrobky.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů