Středa, 24. dubna 2024

Velké oči obav?

Velké oči obav?
Biopaliva se bez dotací obejdou. Výrobci se však obávají, aby jim na trhu nekonkurovala levnější paliva bez biosložek.

Dotace platí daňoví poplatníci ze své kapsy, ale do jejich rozdávání nevidí a nemohou je nijak ovlivnit. V tomto smyslu argumentovala ministryně zemědělství Milena Vicenová, když se k překvapení všech účastníků potenciálního trhu s biopalivy přiklonila k první ze tří variant jejich státní podpory, a to k té nulové. Ať lidé raději zaplatí pár desetníků navíc přímo u čerpací stanice za litr benzinu nebo nafty. Bude to podle ní pro všechny levnější a nezbude žádné místo pro korupci. A vláda tento názor posvětila.

Konkrétně tím státní rozpočet ušetří na dotaci výrobcům biopaliv jednu až dvě miliardy korun a na vratce spotřební daně 1,2-2,3 miliardy korun. V dobách hojnosti to není příliš mnoho. Jenže když se bojuje s vysokým rozpočtovým schodkem, tak to význam má. Navíc zemědělci, výrobci biosložek, rafinerie a distributoři, každý z nich měl o dotacích poněkud rozdílnou představu.

Jde přitom zejména o biolíh. Výrobce metylesteru, jmenovitě Setuza, prý žádné dotace nepotřebuje, pokud je přimíchávání biosložek zavedeno plošně. Vtip je v tom, že bude-li na trhu palivo bez příměsi, které by bylo levnější, kdo si bude dražší ekologické palivo kupovat? Pokud nebude k mání jiné než doplněné biosložkou, tak si připlatí všichni.

Výrobci biopaliv se totiž obávají, že se do Česka nahrnou výrobky ze zemí, kde dotace nebo daňové úlevy na tyto pohonné hmoty existují. Zase jde hlavně o líh, pokud jde o řepkový olej, spíše čeští producenti vytlačují místní dražší výrobce v zemích, kam ho zdatně vyvážejí. Apely, že bude zle, když se něco zruší (nebo naopak zavede), jsou nicméně běžné - a často potom není tak zle.

Smát se asi budou, jako obvykle, zemědělci. Evropská komise chystá podporu produkce surovin pro biopaliva i pro nové členské státy EU. Pokud ji schválí ministři zemědělství členských států, dostanou rolníci 45 eur na hektar oseté plochy, a to zhruba do roku 2010.

AUTOR: Milena Geussová
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů