Čtvrtek, 18. dubna 2024

Podzimní FLORA OLOMOUC a festival gastronomie OLIMA

Svátky zahradníků, zahrádkářů a gurmánů

Podzimní FLORA OLOMOUC a festival gastronomie OLIMA

Svátek určený zahradníkům, zahrádkářům, ale i milovníkům dobrého jídla a pití připravuje na začátek října olomoucké výstaviště Flora. Zdejší výstavní pavilony a exteriéry výstaviště budou ve dnech 5. – 8. října patřit 11. ročníku výstavy ovoce, zeleniny a ovocných školkařských výpěstků. Podzimní etapu tradiční zahradnické výstavy FLORA OLOMOUC / Hortikomplex doplní festival gastronomie a nápojů OLIMA.

Ústřední expozici výstavy v hlavním pavilonu A dali její autoři název  „Zářivé plody léta“.  Pod záštitou Ovocnářské unie ČR a Zelinářské unie Čech a Moravy se v ní špičkovými výpěstky  představí nejlepší čeští a moravští pěstitelé ovoce a zeleniny.  Návštěvníci zde budou moci obdivovat také přehlídku různých odrůd chryzantém a zajímavé exponáty  soutěže v aranžování květin vyhlášené Svazem květinářů a floristů - letos  půjde o dekoraci podzimní zahradní slavnosti.  Ovocným  školkařským výpěstkům pořadatelé vyhradili venkovní plochy výstaviště u pavilonů A a E.

Velmi přitažlivými expozicemi a bohatým programem zaplní pavilon G členové Českého zahrádkářského svazu. Zahrádkáři chtějí, mimo jiné, blíže představit veřejnosti méně známé druhy ovoce - kdouli,  a zejména jeřáb - oskeruši, a to jak ve formě stromků, tak i produktů z plodů, které jsou odpradávna využívány jako bohatý zdroj vitaminu C a minerálních látek.  Olomoučtí zahrádkáři připravují k 70. výročí vzniku své organizace speciální „hanáckou“ expozici. Další z výstavek budou věnovány zpěvnému i užitečnému zahradnímu ptactvu a vývoji šlechtění zajímavých odrůd ovoce. Opět se bude soutěžit o nejlepší nakládačky a svými úspěchy se přijedou pochlubit mladí pěstitelé,  včelaři a houbaři s mykologickou poradnou. Návštěvníci „zahrádkářského“ pavilonu se budou moci těšit na skvělý moravský burčák a ochutnávku vín.
Pavilon H a exteriéry výstaviště budou tradičně patřit Podzimním zahradnickým trhům  s nabídkou květin, zeleniny, ovoce, okrasných a ovocných dřevin, drobné zahradní mechanizace, pomůcek a potřeb. Zájemcům budou  otevřeny sbírkové skleníky a botanická zahrada výstaviště.

Společně s  podzimní Florou-Hortikomplexem  bude olomoucké výstaviště  - pavilon E a galerie pavilonu A  - patřit  11. festivalu gastronomie a nápojů OLIMA,  akci zaměřené na propagaci  kvalitní produkce a služeb domácích potravinářských firem.  Pořadatelé připravují pro návštěvníky velký RM Gastro Cup s kuchařskými, barmanskými a cukrářskými soutěžemi a soutěží o nejlepšího výčepního,  nebudou chybět ochutnávky  pro návštěvníky, ani oblíbené ukázky dekorativního vyřezávání a aranžování zeleniny a ovoce. Novinkou letošního festivalu budou  dny polské a mexické kuchyně.

Festival OLIMA doprovází 3. ročník soutěžní přehlídky ovocných destilátů FLORA KOŠT. určený drobným i větším výrobcům kvalitních pálenek z ovoce. Titul Champion Flora koštu 2006 patří na základě rozhodnutí  odborné komise, která vzorky vyhodnotila v závěru minulého týdne (22.  9.),  hruškovici, ročník 2005. Vítězný pohár a cenu v podobě zahradního grilu převezme v sobotu 7. října v rámci zábavného programu festivalu OLIMA autor chutného padesátiprocentního moku -  „palič“ Aleš Libotovský z Hřibin - Ledské na Královéhradecku.  Cenu Unie destilatérů ČR obdržela za nejlepší kolekci přihlášených vzorků Pálenice Jílové u Prahy – Radlík (tato pálenice je i historicky prvním vítězem soutěže Flora košt -  v roce 2004 v ní zvítězila s pálenkou z bílých hroznů).  Ocenění si z výstaviště odnesou i vítězové jednotlivých hodnocených kategorií -  výrobci nejlepší slivovice, višňovice, třešňovice, meruňkovice,  jablkovice, vínovice, hruškovice, broskvovice. V kategorii „ostatní“ si ocenění  za malinovici odnese opět Pálenice Jílová - Radlík.
Další informace na www.flora-ol.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů