Pátek, 19. dubna 2024

V Milířích budou topit ekologickou biomasou

V Milířích budou topit ekologickou biomasou

Vesnička Milíře na Tachovsku s necelými 200 obyvateli se už nebude při častých inverzích halit do kouře z lokálních topenišť. Od 10. října bude v provozu ekologický kotel na biomasu. Hraniční obec, která se nachází v ochranném pásmu přehrady Lučina a v CHKO Český les, bude díky pálení peletek a dřevní štěpky splňovat od nové topné sezony nejpřísnější emisní normy.

Starosta Jan Terela informoval, že stavbu kotle hradí firma V & V Gas z Velké Hleďsebe. Kotelnu bude 15 let provozovat i opravovat a do té doby se jí vrátí náklady na investici, která přijde na 1,4 milionu korun. Automatický kotel, který si sám přikládá, má třicetiletou životnost. Nahradí dva uhelné kotle o výkonu 100 kW. Firma už instalovala podobná zařízení do dvou rodinných domků.

Nájemníkům se sice mírně zdraží teplo, ale vyšší cenu vyváží výraznější komfort. Kotel bude sledovat venkovní teplotu a podle ní se zažehne. Výhřevnost bude lepší než u uhlí. Podle Terely je navíc dřevního odpadu na Tachovsku dost. Kotelna bude v první fázi napájet bytový dům v obci, ale výhledově, po vyhodnocení ekonomiky příští rok na jaře, bude zřejmě dodávat teplo do bývalých kasáren i budovaným novým bytům a rodinným domkům. Příští rok chce firma získat dotaci na nákup slunečních kolektorů na střechu bytového domu. Nájemníkům by ohříval vodu.

Obec zahájila největší investici po roce 1989. V kasárnách vznikne koncem příštího roku 28 nájemních bytů za 36 milionů korun. Radnice získala od státu šestnáctimilionovou dotaci. Zbytek hradí úvěrem spláceným z nájmů. Podle starosty už na radnici evidují 36 žádostí. Nyní má obec s 200 obyvateli pouze 12 bytů.

Díky blízkosti tachovské průmyslové zóny, vzdálené 11 kilometrů, a dobré dopravní obslužnosti se obci daří držet stejný počet lidí. V obci pracuje nejvíce lidí v ústavu sociální péče pro mentálně postiženou mládež, v lese, na farmě v sousední Studánce a v bažantnici nizozemské firmy Kras. Tříhektarová kasárna převzala obec v únoru 2002. V areálu chce příští rok vybudovat vyhlídkovou věž s turistickou ubytovnou za 1,5 milionu korun. Severojižní stranu zrekultivuje na deset parcel pro rodinné domky.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů