Čtvrtek, 25. dubna 2024

Rybáři se mohou těšit na nebývale štědrou podporu

Rybáři se mohou těšit na nebývale štědrou podporu
České rybářské firmy, které si v poslední době stěžovaly na nedostatek peněz na rozvoj odvětví, čeká v příštích sedmi letech štědrá finanční podpora. Ta dohromady přesáhne 5,5 miliardy korun. Čtyři a půl miliardy budou z národního programu, více než miliarda z rybářských dotací Evropské unie.
Právě pro tyto evropské peníze včera Topolánkova vláda schválila návrh jejich čerpání. Tyto prostředky získá jedno z nejtradičnějších domácích odvětví z operačního programu rybářství, tedy Evropského rybářského fondu. Dotace jsou určeny na podporu domácího chovu a zpracování ryb a zlepšení vodního prostředí. Program bude nyní předložen k technickým konzultacím Evropské komisi. "To je tradiční postup. Schvalovací proces probíhá zhruba půl roku," říká Táňa Králová, mluvčí Ministerstva zemědělství.
Peníze z programu jsou určeny například na investice do produkce, výstavby či modernizace výrobních zařízení a odbahnění. Cílem je udržet roční produkci sladkovodních ryb v Česku do roku 2013 na úrovni 20 tisíc tun.
Podpory se dočká také zpracování ryb a uvádění produktů na trh. V roce 2013 by pak měla domácí produkce zpracovaných ryb dosáhnout pěti tisíc tun. To by bylo dvakrát víc než loni, kdy se u nás do výrobků zpracovalo 2170 tun ryb.
"Ta pomoc je vítaná. Všechno od techniky po vybavení stárne. Je také potřeba zavádět do praxe nové poznatky z výzkumu. I to stojí peníze," říká Václav Voráček, ředitel Klatovského rybářství.
Podle Jana Hůdy, šéfa Rybářství Třeboň, ale bude záležet na tom, jaký podíl finanční spoluúčasti připadne na samotné firmy. "Obávám se, aby to utáhly," říká. Upozorňuje na to, že zpracoven je u nás moc. Každá má jiného majitele a žádná není plně využita.
Schválený program má rybářům finančně pomoci i při hledání nových trhů, propagaci produkce a lepší informovanosti spotřebitelů. Česko je známé silně podprůměrnou spotřebou ryb. Ta činí něco přes pět kilogramů na osobu ročně. Sladkovodních ryb to je pouze kilogram. Cílem je spotřebu zvýšit o pětinu.
Peníze z unie by ale měly přispět i k výrobním postupům, šetrnějším k životnímu prostředí. Ale například i k ochraně vodních živočichů a rostlin.
Národní program, který do rybářství přinese 4,5 miliardy korun, připravuje resort zemědělství. Jeho hlavním posláním je zbavit rybníky bahna a vylepšit jejich technický stav. Vodní plochy by pak měly v krajině zadržovat víc vody nejen v době sucha, ale i povodní. Tyto zdroje přijdou hlavně z Evropské investiční banky a Fondu národního majetku. To ale ještě musí schválit vláda a parlament. "V porovnání s minulými lety je podpora rybářství nebývalá," říká Králová.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů