Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ekologické zemědělství opět na vzestupu

Ekologické zemědělství opět na vzestupu

Po loňském mírném propadu se letos opět rozšiřuje rozměr ekologického zemědělství. Podle mluvčí Ministerstva zemědělství ČR (MZe) Táni Králové to potvrzují to aktuální statistické údaje ministerstva k 31. říjnu letošního roku. Během uplynulých deseti měsíců se počet zemědělců přihlášených do ekologického režimu hospodaření zvýšil o 83 podniků a celkově tak dosáhl 912. Na 6,45 procenta z 5,98 procenta vzrostl také podíl výměry ekologicky obhospodařované půdy na celkové ploše zemědělské půdy.

Pozitivní je nárůst ploch orné půdy, která tak díky rozšíření o téměř 2400 hektarů dosahuje celkem 23 162 hektarů. Příznivé je rovněž zvýšení počtu výrobců biopotravin, kterých je nyní 148. (Podrobné informace jsou v přiložených tabulkách.)

MZe považuje za stimuly k opětovnému růstu především vznik konkurenčního prostředí v oblasti kontroly a certifikace. Dnes u nás fungují tři kontrolní organizace pověřené MZe, kterými jsou KEZ o.p.s., ABCERT GmbH a Biokont CZ s r.o. Dále se s účinností od počátku letošního roku také výrazně zjednodušila národní legislativa stanovující pravidla administrace ekologického hospodaření. Např. zákon o ekologickém hospodaření byl zredukován o polovinu, současná prováděcí vyhláška má oproti původním 15 stranám a 17 přílohám pouze dvě strany textu a dvě přílohy.

Probuzení zájmu o ekologické zemědělství může pramenit i z postupně rostoucího povědomí o výhodách a přínosech tohoto hospodaření pro krajinu i pro zdraví člověka a s tím spojená poptávka po bioproduktech. Zde ministerstvo spolupracuje s partnery z nevládních organizací na informování spotřebitelů např. při akci „Září - měsíc ekozemědělství a biopotravin“, vyhlášení biopotraviny roku, podporou výstav, mezinárodních a lokálních akcí, nebo šířením tiskových a propagačních materiálů zaměřených na ekoprodukci.

Ekologické zemědělství je oproti konvenčnímu zvýhodněno vyššími sazbami v jednotlivých podpůrných programech ministerstva. Pro rok 2006 se počítá s celkovou podporou kolem 300 milionů korun. Pro další roky je podpora zahrnuta v Programu rozvoje venkova na období 2007 - 2013 a ročně bude průměrně činit zhruba 0,5 mld. Kč.

I Mze si nicméně podle Králové uvědomuje, že je i nadále co zlepšovat. „Chybí například větší zastoupení ekologického hospodaření na orné půdě a nabídka takto získaných přímých i zpracovaných produktů, chybí větší provázanost na zpracovatele, dostačující není ani marketing a odbyt finální produkce z tuzemských zdrojů,“ uvedla mluvčí.


Zdroj: Agris
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů