Sobota, 20. dubna 2024

Modlení a hořčice

Modlení a hořčice
V MUŽSKÉM KLÁŠTEŘE řádu trapistů v Dobré Vodě u Toužimě si asketický způsob života a gurmánství podávají ruce. Den, který začíná budíčkem už ve čtvrt na čtyři ráno, totiž mniši tráví nejen mlčenlivým rozjímáním a motlitbami, ale také lisováním jako meč ostré hořčice, zvláště vhodné ke zvěřině. Pochoutka, vyráběná podle tradičního klášterního receptu, však neslouží ke zpestření jídelníčku mnichů, ale je určena k prodeji. Jeho výtěžek přispívá k vylepšení klášterního rozpočtu závislého na milodarech.

"Je to řemeslná práce, takže cenově to není nic pro supermarkety. Dvoudecová nádobka stojí 65 korun," říká o hořčici bratr Maria George, občanským jménem Georges Kuba. V klášteře je celerářem, což znamená, že má na starosti hospodářské záležitosti. Většina nynější produkce míří do zahraničí, hlavně do Rakouska, Německa a Francie. V Česku se dá lahůdková hořčice koupit v klášterní prodejně přímo v Dobré Vodě.

Zvláštností hořčice je, že semínka k její výrobě byla vypěstována ekologickým způsobem, tedy bez pesticidů a umělých hnojiv. Sami čeští mniši se však zemědělstvím nezabývají, hořčičné semínko dovážejí z Francie, kde je ústředí trapistického řádu.

"Ve Francii přešly trapistické kláštery na biopotraviny. My nyní usilujeme, aby naše hořčice získala v Česku certifikát BIO a začali jsme už o tom jednat s Ministerstvem zemědělství", uvedl Maria George.

KULINÁŘSKÉ UMĚNÍ TRAPISTŮ z Nového Dvora oceňuje mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová. Pochvaluje si hlavně jejich vynikající ovocné marmelády. Mluvčí České biskupské konference Martin Horálek uvedl, že rukodělné zpracování přírodních produktů vyplývá ze spirituální podstaty trapistického řádu, který má ve Francii silné finanční zázemí. V Itálii vyrábějí benediktýni exkluzivní šampony ze včelího propolisu a ty pak v klášterních prodejnách nabízejí zákazníkům jako raritu s atraktivní vinětou. V Česku premonstrátský klášter v Želivu začal podle tradičního receptu vařit pivo, speciální síť prodejen s klášterními produkty tu však nemáme, dodal Horálek.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů