Modlení a hořčice
V MUŽSKÉM KLÁŠTEŘE řádu trapistů v Dobré Vodě u Toužimě si asketický způsob
života a gurmánství podávají ruce. Den, který začíná budíčkem už ve čtvrt na
čtyři ráno, totiž mniši tráví nejen mlčenlivým rozjímáním a motlitbami, ale také
lisováním jako meč ostré hořčice, zvláště vhodné ke zvěřině. Pochoutka, vyráběná
podle tradičního klášterního receptu, však neslouží ke zpestření jídelníčku
mnichů, ale je určena k prodeji. Jeho výtěžek přispívá k vylepšení klášterního
rozpočtu závislého na milodarech.
V MUŽSKÉM KLÁŠTEŘE řádu trapistů v Dobré Vodě u Toužimě si asketický způsob života a gurmánství podávají ruce. Den, který začíná budíčkem už ve čtvrt na čtyři ráno, totiž mniši tráví nejen mlčenlivým rozjímáním a motlitbami, ale také lisováním jako meč ostré hořčice, zvláště vhodné ke zvěřině. Pochoutka, vyráběná podle tradičního klášterního receptu, však neslouží ke zpestření jídelníčku mnichů, ale je určena k prodeji. Jeho výtěžek přispívá k vylepšení klášterního rozpočtu závislého na milodarech.
"Je to řemeslná práce, takže cenově to není nic pro supermarkety. Dvoudecová nádobka stojí 65 korun," říká o hořčici bratr Maria George, občanským jménem Georges Kuba. V klášteře je celerářem, což znamená, že má na starosti hospodářské záležitosti. Většina nynější produkce míří do zahraničí, hlavně do Rakouska, Německa a Francie. V Česku se dá lahůdková hořčice koupit v klášterní prodejně přímo v Dobré Vodě.
Zvláštností hořčice je, že semínka k její výrobě byla vypěstována ekologickým způsobem, tedy bez pesticidů a umělých hnojiv. Sami čeští mniši se však zemědělstvím nezabývají, hořčičné semínko dovážejí z Francie, kde je ústředí trapistického řádu.
"Ve Francii přešly trapistické kláštery na biopotraviny. My nyní usilujeme, aby naše hořčice získala v Česku certifikát BIO a začali jsme už o tom jednat s Ministerstvem zemědělství", uvedl Maria George.
KULINÁŘSKÉ UMĚNÍ TRAPISTŮ z Nového Dvora oceňuje mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová. Pochvaluje si hlavně jejich vynikající ovocné marmelády. Mluvčí České biskupské konference Martin Horálek uvedl, že rukodělné zpracování přírodních produktů vyplývá ze spirituální podstaty trapistického řádu, který má ve Francii silné finanční zázemí. V Itálii vyrábějí benediktýni exkluzivní šampony ze včelího propolisu a ty pak v klášterních prodejnách nabízejí zákazníkům jako raritu s atraktivní vinětou. V Česku premonstrátský klášter v Želivu začal podle tradičního receptu vařit pivo, speciální síť prodejen s klášterními produkty tu však nemáme, dodal Horálek.
"Je to řemeslná práce, takže cenově to není nic pro supermarkety. Dvoudecová nádobka stojí 65 korun," říká o hořčici bratr Maria George, občanským jménem Georges Kuba. V klášteře je celerářem, což znamená, že má na starosti hospodářské záležitosti. Většina nynější produkce míří do zahraničí, hlavně do Rakouska, Německa a Francie. V Česku se dá lahůdková hořčice koupit v klášterní prodejně přímo v Dobré Vodě.
Zvláštností hořčice je, že semínka k její výrobě byla vypěstována ekologickým způsobem, tedy bez pesticidů a umělých hnojiv. Sami čeští mniši se však zemědělstvím nezabývají, hořčičné semínko dovážejí z Francie, kde je ústředí trapistického řádu.
"Ve Francii přešly trapistické kláštery na biopotraviny. My nyní usilujeme, aby naše hořčice získala v Česku certifikát BIO a začali jsme už o tom jednat s Ministerstvem zemědělství", uvedl Maria George.
KULINÁŘSKÉ UMĚNÍ TRAPISTŮ z Nového Dvora oceňuje mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová. Pochvaluje si hlavně jejich vynikající ovocné marmelády. Mluvčí České biskupské konference Martin Horálek uvedl, že rukodělné zpracování přírodních produktů vyplývá ze spirituální podstaty trapistického řádu, který má ve Francii silné finanční zázemí. V Itálii vyrábějí benediktýni exkluzivní šampony ze včelího propolisu a ty pak v klášterních prodejnách nabízejí zákazníkům jako raritu s atraktivní vinětou. V Česku premonstrátský klášter v Želivu začal podle tradičního receptu vařit pivo, speciální síť prodejen s klášterními produkty tu však nemáme, dodal Horálek.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích