Pátek, 29. března 2024

Příběh jménem Barry Horne

5. listopadu 2001 zemřel během hladovky za práva zvířat jeden z nejznámějších ochránců zvířat v Anglii
Příběh jménem Barry Horne

– Barry Horne (49letý otec rodiny). V roce 1998 byl odsouzen kvůli poškození věcí v jedné vivisekční firmě na 18 let vězení. Nikdy se však nevzdal a až do konce bojoval i z vězení za práva zvířat. V roce 1997 (přelom ledna a února) se poprvé stal veřejně známým hladovkou, kdy upozorňoval na utrpení pokusných zvířat.

Barry Horne mimo jiné dokázal v Anglii rozbouřit scénu za práva zvířat, která se začala zabývat firmami provádějícími pokusy na zvířatech. Když se pokusy na zvířatech objevily jako diskutované téma u širší veřejnosti a Labouristická strana ve svém dopise (ještě před volbami) slíbila, že se její zástupci zasadí proti pokusům, přerušil Barry Horne po 35 dnech hladovku. Barry se domníval, že díky velkému tlaku veřejnosti a slibům politiků se konečně v této záležitosti začalo něco podnikat. Bohužel se však ve slibech politiků zklamal a cítil se podvedený: Labouristé se po zvolení a převzetí moci nijak nezasadili proti pokusů na zvířatech. Tato politická pasivita ještě více rozdělila mocné a ochránce zvířat.

Na konci srpna 1997 započal Barry další hladovku a přerušil ji až po 46 dnech, když vláda začala jednat. Později se však ukázalo, že to byla další lež. Ve stejný den “jednání” vlády bylo totiž uděleno povolení největšímu anglickému podniku v oblasti vivisekčního průmyslu – Huntington Life Sciences (HLS) k provádění dalších pokusů. Toto vše navzdory krátce před tímto rozhodnutím odebranému povolení provádět pokusy, protože pracovníci HLS zločineckým způsobem týrali štěňata beaglů.

Barry Horne ponechal vládě přesto několik měsíců k uskutečnění slibů. V těchto následujících měsících se již nikdo nezabýval pokusy na zvířatech. Počet zvířat dokonce během roku 1998 vzrůstal! Toto přimělo Barryho v říjnu ke třetí a také nejdelší hladovce, při které dal vědět, že za zvířata i zemře. Zpočátku nikdo jeho tvrzení nebral vážně, ale když se jeho fyzický stav zhoršoval, situace se změnila: zformovaly se mezinárodní protesty. Před domy všech důležitých ministrů vládního kabinetu se pořádaly demonstrace (také před domem Tonyho Blaira).

Čtyři dny před koncem své nejdelší hladovky byl Barry již hodně duševně oslabený. 68. den přistoupil na návrh vlády. Neměl již nutnou sílu a schopnost koncentrace pro složitá jednání. Z této hladovky se však již nikdy zcela fyzicky nezotavil. Byl skoro hluchý a jeho zrak se nelepšil. Ale jeho vůle byla nezlomná. Barry 21. října 2001 začal svoji poslední hladovku, která vedla 5. listopadu k jeho smrti. Dal si za cíl nevzdávat se do doby, než anglická vláda uskuteční svoje sliby, nebo bude následovat zvířata zabitá v laboratořích. Jeho hlavní zásadou bylo neuškodit lidem ani zvířatům; jinak byl ale připravený až do krajnosti jít za osvobozením zvířat. I když v současnosti většina lidí striktně odmítá srovnávat tyto činy s osvobozováním otroků, zůstává naděje, že budoucí generace morálnějšího lidstva budou schopny ocenit hodnotu každého života.

Proč byl Barry Horne odsouzen na 18 let vězení?
Ke zodpovězení této otázky se musíme vrátit zpět do 80. let: v této době se vedla kampaň ochránců zvířat proti farmaceutické firmě “Boots”. Tato kampaň ustala, když firma všechny přesvědčila, že se ke zvířatům chová ohleduplně. Tato lež však vyšla na světlo světa začátkem 90. let díky akci ALF (Animal Liberation Front). “Boots” se ocitla opět ve středu zájmu anglických ochránců zvířat, kteří se samozřejmě cítili pohoršeni těmito nepravdivými tvrzeními. Započaly různé akce proti této firmě. Policie stále tvrději zasahovala proti ochráncům zvířat. Následovala série útoků, na budovy této firmy. Škody každého útoku byly odhadnuty na půl miliónu liber (cca 27 miliónů Kč). Vždy se jednalo o útoky zaměřené na způsobení ekonomických škod, při kterých nebyli zraněni lidé ani zvířata.

V polovině 90. let byl Barry zatčen, když se pokoušel způsobit škodu v obchodě zodpovědném za týrání zvířat. Protože pátrání policie po vinících (navzdory 50 lidem vzatých do vazby) k ničemu nevedlo, byl Barry Horne okamžitě označen jako viník všech útoků na budovy firmy “Boots”. I když se Barry před soudem doznal k účasti pouze na jednom útoku, byl shledán viníkem zapleteným do všech útoků na tyto budovy a odsouzen na 18 let vězení. V médiích byl označován jako fanatik a osoba nenávidící lidi.

ohz jsou organizací samozřejmě mírumilovnou a používají pokojné prostředky v propagaci práv zvířat. Má ale společnost právo osoby soucítící se zvířaty odsuzovat, protože již nechtějí nečinně přihlížet jejich masakru? Dnešní společnost všeobecně uznává, že způsobit věcnou škodu pro záchranu lidského života není nejen dovolené, ale i nutné. Někteří lidé jednoduše rozšířili tuto morální zásadu i na zvířata.

Barry Horne zveřejnil v létě 1997 po své první hladovce toto poselství: “Ano, protestoval jsem hladovkou, ale já jsem nevyhrál a já nedosáhnul všech pozitivních záležitostí, které z tohoto vzešly. To bylo hnutí za práva za zvířat, ne já. Hnutí bylo dost silné, aby se zmobilizovalo za zvířata a udělalo to, co se muselo udělat. Hnutí jsou jednoduše lidé, lidé jako já a ty, my všichni. My jsme hnutí a každý z nás je důležitý. Bez každého jedince se hnutí stává slabším a chudším. Bez nás by vše přestalo existovat. Kdo by se potom zasadil za práva zvířat? Můžeme dát zvířatům svobodu, změnit svět a vytvořit pro všechny mír a spravedlnost.”

ohzLogo

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů