Pátek, 19. dubna 2024

Komisařka Boelová: Po cukru přijde na řadu víno

Komisařka Boelová: Po cukru přijde na řadu víno
Teď mizí cukrovary z moravské Hané, nepřijdeme za chvíli také o domácí vinice? Tato témata vítala bruselskou agrární komisařku Mariann Fischer-Boelovou při její návštěvě jižní Moravy.
Zatímco reforma trhu s cukrem už probíhá - vinaře změny teprve čekají. Boelová podnikatele uklidňovala, ale její základní poselství bylo jednoznačné: Reformy, spočívající v omezování regulace trhu a tím jistých zisků pro rolníky, se nezmírní. Naopak budou ještě hlubší. Evropské zemědělství už nestaví jen na produkci, ale podpora bude stále víc za ekologii a nezemědělské podnikání na venkově.
Komisařka zajela minulý týden na jižní Moravu cíleně - aby se přesvědčila, jak to s vinařstvím je. Unie chce totiž omezit nadprodukci vína v celém společenství. Uvažuje proto o snížení výměry vinic. "Snažili jsme se večer vydatně snížit zásoby moravského vína," ocenila Boelová v humorné nadsázce kvalitu domácích vín. Ale vinařům otázky zůstávají.
V Česku není domácí produkce nadbytek, ale skoro polovina spotřeby se dováží. "Více než vyklučování vinic je pro nás vhodnější podpořit vinařský marketing," upozornila komisařku i ministryně zemědělství Milena Vicenová.
Boelová vinařům zatím slíbila jen to, že návrh na omezení výroby bude hotov až příští rok. A že cílem není omezovat vinařství tam, kde je efektivní a má tradici.
Pěstitele cukrové řepy ovšem nepotěšila. Ti zazlívají unii, že kvůli reformě se Česko stane z exportéra cukru dovozcem. Brusel chce snížit nadprodukci drahého cukru, a tak nabídl kompenzace cukrovarům, jež se vzdají výroby a vrátí takzvanou cukernou kvótu. Na to doplatilo Česko, kde se Eastern Sugar rozhodl zavřít tři cukrovary.
"Samozřejmě mě to mrzí. Ale reforma cukru musí pokračovat," zdůrazňuje Boelová. Naopak upozorňuje, že ve svém úsilí může ještě přitvrdit.
Cílem unie je totiž odbourat během čtyř let zhruba čtvrtinovou nadprodukci cukru v unii. To znamená snížit výrobní kvóty asi o pět miliónů tun.
"Reforma se sice nadějně rozběhla, první rok se vrátila kvóta asi jeden a půl miliónu tun. Ale tento rok se vrací jen sedm set tisíc tun. Apeluji proto na podnikatele, aby využili dosavadních zvýšených kompenzací a kvótu rychleji vraceli," zdůraznila Boelová.
V opačném případě podle ní Brusel bude muset škrtat kvóty o celkových 25 procent plošně všem zemím.
Domácí pěstitelé cukrovky zatím bojují aspoň o kompenzace za ztrátu odbytu. Eastern Sugar dostane z Bruselu za kvótu kompenzaci přes dvě miliardy korun. Nabídl z toho rolníkům, kteří přijdou o odbyt, 12,5 procenta.
Ministerstvo ale cukrovar vyzvalo, aby vyplatilo dodavatelům 29,3 procenta, zhruba šest set miliónů. Cukrovar, jehož povinností je vyplatit jen deset procent, bude o případném dobrovolném zvýšení odškodného jednat tento týden.
V budoucnu ale nezůstane jen u reformy u cukru nebo vína. Unie především zruší různé vývozní subvence na přebytky.
V nejbližší době také výrazně zjednoduší způsob regulace trhu, který zatím zahrnuje 21 různých agrárních komodit. "Předpokládám, že například kvóty pro výrobu mléka nepřežijí rok 2015," uvedla Boelová další klíčovou změnu.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů