Pátek, 29. března 2024

Mají zemědělci chovat zvířata nebo dovážet odpadky

Mají zemědělci chovat zvířata nebo dovážet odpadky

V našich předchozích tiskových zprávách jsme již informovali o tom, že vedení ministerstva zemědělství se snaží poškodit české zemědělce tím, že jim pro rok 2007 neumožní vstoupit do Programu rozvoje venkova. Tento program České republice umožňuje čerpat 90 mld. Kč v letech 2007-2013 mimo jiné na to, že její zemědělci budou hospodařit v souladu se životním prostředím. Jde o tzv. agroenvironmentální programy.

Stávajícímu vedení ministerstva v čele s paní ministryní však ekologie a zemědělská výroba není zjevně po chuti. Možná i právě proto byl vedoucím sboru poradců jmenován pan Michal Pospíšil, který se právě před rokem proslavil při návozu německých odpadků do Libčevsi na Lounsku. Do areálu, který si na splátky za 26 mil. Kč koupil od českého státu, nechal navézt tisíce tun odpadu. V obci, jíž dříve dělal starostu, tak po sobě nechal hořící smetiště. Jednatel firem OLD - HEN Libčeves, s.r.o., "MOSESALFA" spol. s r.o. či Biotech progress a.s. s neprůhlednými vlastnickými strukturami v Holandsku, Gibraltaru či Velké Británii tak v praxi předvedl, jak si „rozvoj“ českého venkova či zemědělství představuje. Jak může o zemědělství rozhodovat někdo, kdo má k zemědělství takový vztah, že dá svoji farmu k dispozici návozu německých odpadků?

Hned po svém příchodu na Ministerstvo zemědělství navrhl pan Pospíšil seškrtat evropské i české prostředky vyčleněné na ekologické zemědělství. Vedle tohoto stojí i za pokusem o nerovný přístup k jednotlivým titulům rozvoje venkova. Zatímco Agroenvironmentální opatření chce odložit pod záminkou, že ČR musí počkat na schválení od Evropské komise, ostatní tituly, které nejsou tak zemědělské či ekologické, lze spustit ihned, tzn. i bez schválení od Evropské komise.

Ministerstvo se nyní snaží do tohoto zemědělského programu implantovat tituly, na základě kterých zmizí z české krajiny dobytek a údržbu obstarají velké mulčovače. Ptáme se proč, když nejlevnějším a nejekologičtějším způsobem, jak se postarat o naši krajinu, jsou hospodářská zvířata? Proč musí ekologické zemědělství ustoupit luxování krajiny, kdy travní hmota bude odvážena na skládky, namísto aby ji spásl dobytek?

Přestože organizace zemědělců proti takovému přístupu protestují, kryje paní ministryně zemědělství zatím tyto aktivity svým jménem. Z dlouhodobého hlediska je to však neúnosné, neboť žádná vláda si nemůže dovolit jít proti zájmům českého zemědělství a obecnému směru vedoucímu k ekologičnosti hospodaření. Zatím však - pravděpodobně do jmenování další vlády - mohou zemědělci jen přihlížet, jak se rozplývá naděje, že by již za rok 2007 mohli čerpat z EU vyšší prostředky jednodušším způsobem. V rámci přípravy na nový Program rozvoje venkova přitom zemědělci investovali milionové prostředky, které přijdou vniveč.

Deklarujeme, že nemáme o takovouto diverzifikaci zemědělské činnosti zájem. Není také zdravý koncept, kdy do Programu rozvoje venkova zasahují lidé, kteří mají obrovskou moc a nulovou odpovědnost. Žádáme proto paní ministryni, aby provedla takové personální změny, které budou ku prospěchu zemědělství. Možná je na to ještě čas. A zemědělci pak jistě svou historicky první ministryni zemědělství pochválí, namísto toho, aby ji na věky zatracovali.

Svaz marginálních oblastí, 8. ledna 2007

(organizace farmářů z horských, podhorských a příhraničních oblastí České republiky s členskou základnou 170 tis. hektarů, hájící principy moderního zemědělství s rovnoprávným přístupem k intenzivnímu i extenzivnímu zemědělství)


Zdroj: Agris - www.agris.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů