Úterý, 16. dubna 2024

Dva nové dotační tituly zařazeny do PRV bez standardního schvalovacího procesu

Dva nové dotační tituly zařazeny do PRV bez standardního schvalovacího procesu

Šumperk: Za situace, kdy je ohrožen termín zahájení vládou již v loňském roce schváleného Programu rozvoje venkova, změnilo náhle MZe ČR znění jednoho z nejvýznamnějších bodů programu - tzv. agroenvironmentální opatření (AEO). Ke stávajícím titulům vsunulo MZe dva nové. Tato změna proběhla mimo postupy standardního  schvalovacího řízení.

Titul „Péče o environmentálně hodnotné plochy“ (II. 1.3.3.4 v Programu rozvoje venkova České republiky pro období 2007 – 2013) a titul „Neproduktivní investice – Změna struktury krajiny“ (II. 1.4. tamtéž) jsou velmi obecné a některé dokonce v rozporu s Nařízením Rady (ES) č. 1698/2005. 

"V průběhu připomínkového řízení vládou schváleného PRV byla vzhledem k nedostatku finančních prostředků a obtížnosti administrace vyřazena řada široce diskutovaných titulů. Je s podivem, že rozšíření AEO o nové tituly nebylo zatím s oficiálními orgány připomínkového řízení nikterak konzultováno. Dosud není ani jasný zdroj peněz, ze kterých budou tyto nové dotační tituly hrazeny. Obáváme se, že budou kráceny prostředky na podporu ekozemědělců! V případě, že schvalování nových titulů povede k prodloužení lhůty nutné k zahájení PRV, považujeme v tuto chvíli jejich zařazení do programového dokumentu za velmi riskantní,“ komentuje situaci Zdeněk Perlinger, předseda PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců opakovaně upozorňuje na kritickou situaci pro ekologické zemědělce, která hrozí při odsunutí termínu zahájení programu PRV. V  případě posunutí termínu zahájení PRV ztratí 140 nových ekofarmářů, kteří se do systému ekologického zemědělství přihlásili v roce 2006, možnost čerpat finanční kompenzace za ztráty způsobené ekologickým způsobem hospodaření ne dříve než v roce 2009. Ztrátu utrpí také 837 ekologických zemědělců, již do agroenvironmentálních opatření přihlášených.  Ti budou moci nadále využívat pouze nižších sazeb v rámci původního Horizontálního plánu rozvoje venkova, což představuje odhadem ztrátu cca  300 mil. Kč.

Situace nepříznivá pro EZ je v rozporu s Akčním plánem ekologického zemědělství, který vzala na vědomí vláda v roce 2004. Jeho cílem je dosáhnout 10ti procentního podílu ekologicky obhospodařované půdy z celkové výměry zemědělského půdního fondu v ČR v roce 2010.

S ohledem na stávající situaci PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců opakovaně žádá Ministerstvo zemědělství o zahájení PRV v co nejkratším možném termínu tak, aby evropské prostředky z PRV bylo možno čerpat ještě za rok 2007, a to i za cenu nezahrnutí nových titulů do stávající podoby PRV.

V případě potřeby dalších informací Nemocniční 53 kontaktujte prosím,

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců  

787 01 Šumperk                                                          Kateřinu Čapounovou

tel: 583 216 609                                                           Mob.: 602 522 335

e-mail: pro-bio@pro-bio.cz                                       katerina.capounova@biospotrebitel.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů