Sobota, 20. dubna 2024

Zelenému týdnu letos vládnou biowursty

Zelenému týdnu letos vládnou biowursty
Chcete žít zdravě - a přitom si dopřávat opékané vuřty, zapíjet je pivem a třeba si pak zapálit cigaretu?
Můžete - tedy pokud podlehnete "biománii", jež letos vypukla na prestižním agrosalonu Grüne Woche v Berlíně. Přídomek bio tady už získávají i takové pochutiny, že nad tím leckterý návštěvník kroutí hlavou.
Avšak na veletrhu nejde zdaleka jen o občas úsměvné zdůrazňování zdravějšího životního stylu. Vedle biopotravin, lákajících konzumenty, jsou klíčovým tématem letošního agrosalonu také bioenergie. Biopaliva z obilí nebo řepky a elektřina z odpadů dostávají v Evropě zelenou. Při zahájení veletrhu to zdůraznili špičkoví politici starého kontinentu v čele s předsedou Evropské komise José Barrosem, bruselskou agrokomisařkou Mariann Fischer Boelovou či německou kancléřkou An-gelou Merkelovou.

Ekowursty s biohořčicí
Většina z očekávaných čtyř set tisíc návštěvníků, které pořadatelé v Berlíně očekávají, ovšem míří na veletrh hlavně za dobrým jídlem a pitím. Zdaleka ne všechny firmy z více než 1500 vystavovatelů se přitom věnují jen biopotravinám a ekologii. Ale biopodnikatelům se na výstavišti nevyhnete.
Už v minulých letech tu k běžným biopotravinám patřil chléb, sýry, pivo nebo med. Nyní ale přibývají stále další neobvyklé pochutiny.
"Jsou ty wursty skutečně bio?" - zeptáte se možná nevěřícně u stánku s grilem, kde se škvíří klobásy, jež jako by z oka vypadly těm z běžných stánků na nádražích.
"Jistě - dáte si k nim biokečup, nebo biohořčici?" předem odmítá jakékoliv pochyby hosteska.
Jak ještě lépe zhodnotit dnes už okoukaný biochléb - jehož bochník mimochodem přijde na tři eura - předvádí v jiném stánku společnost Kanne Brottrunk. To se biochléb nejdřív týdny máčí v pramenité vodě, přidají se soli, a roztok nakonec zfiltruje. "Nalejete to do vany a po dvacetiminutové koupeli můžete mít pleť zase jako batole," ukazuje na lahvičku s extraktem prodavačka.
Pokud se vám z široké nabídky ekologických pochutin a přípravků zatočí hlava, v budoucnu se snad budete v Berlíně moci uklidnit i biocigaretou. Na spíš provokativní dotaz, zda už jsou k mání také biocigarety, odpovídá zástupkyně německé profesní organizace Bioland: "Ano, ve Spojených státech je to značka American Spirit, z ekologicky pěstovaného tabáku a bez parfémů. Ale v Evropě to zatím myslím není."

Češi zamíří na východ
Česká expozice návštěvníky Zeleného týdne, jak zní v překladu název Grüne Woche, ani letos na biopotraviny neláká.
"Nemáme prostě takový výrobek," vysvětluje Miroslava Hubáčková, jež má na starost export v největších tuzemských mlékárnách Madeta.
"Biopotraviny jsou jistě významným obohacením trhu, ale rozhodující v potravinářství určitě nebudou," míní prezident Potravinářské komory Jaroslav Camplík. I když uznává, že například v sousední expozici Maďarska jsou ekologické produkty hodně vidět.
Tuzemské firmy sázejí na tradici. Expozici tak stejně jako dřív vévodí Plzeňský Prazdroj, Pivovary Staropramen nebo Drinks Union se Zlatopramenem.
Vedle Madety nabízejí zboží další mlékárny, pekaři, s medem přichází společnost Včelpo či s lahůdkami Hamé. A jejich stánky jsou nakonec zhruba stejně hustě obležené návštěvníky jako většina těch, jež nabízejí bioprodukty...
Berlínský veletrh je hlavně příležitostí, jak proniknout či udržet pozici na náročných západních trzích. Ale letos se může stát také odrazovým můstkem na trhy východní, na něž by se tuzemští potravináři mohli snáze dostat.
První zahraniční cesta nového českého ministra zemědělství totiž má vést do Bulharska a Rumunska, čerstvých členských zemí Evropské unie. Právě v Berlíně to dojednal se zástupci obou zemí první náměstek ministra Ivo Hlaváč. "Delegaci budou doprovázet potravináři," zdůraznil Hlaváč.
"Přesně taková politická podpora nám v uplynulých letech chyběla," prohlašuje šéf Potravinářské komory Camplík.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů