Čtvrtek, 25. dubna 2024

Úřady chtějí dotovat školákům ovoce

Úřady chtějí dotovat školákům ovoce
Domácí zemědělci, potravináři i spotřebitelé musí zbystřit pozornost - Brusel chystá další krok v reformě své agrární politiky. Když se naposledy odhodlal snížit ceny na regulovaném trhu s cukrem, Česko se kvůli tomu stalo z exportéra cukru dovozcem, a jeho cena tak paradoxně může stoupnout. Tento týden Evropská komise navrhla reformu u ovoce a zeleniny.
Jejího dopadu na tuzemský trh se zatím tuzemští ovocnáři neobávají. A zdá se, že uleví i daňovým poplatníkům. "Ušetříme ročně jeden a půl miliardy eur," tvrdí aspoň agrokomisařka Mariann Fischerová-Boelová.
Na první pohled se přitom reforma příliš liberální nezdá. Pokud ji do konce roku schválí agrární ministři členských zemí, budou pak například ovocnáři dodávat do škol dotovaná jablka. A cílem změn je také posílit pozice takzvaných odbytových družstev. Ta sdružují pěstitele, kteří tak mohou požadovat za zboží lepší ceny. "Jednotliví zemědělci však se nemohou s obchodními giganty měřit," říká Boelová.
Potvrzuje to i tajemník Ovocnářské unie Martin Ludvík. "Prospěšné budou i dotace školního ovoce. Nevyděláme na reformě, týká se nejvýš jednoho procenta produkce - ale naučí lidi jíst zdravěji," dodává.

Broskve jako hnojivo
Vedle podpor ovšem Brusel chystá také škrty, jež budou ovocnáře bolet. Ne však ty české, kteří většinou nemají tak velkou produkci, aby ji neprodali na domácím trhu.
Komise totiž už nechce platit pěstitelům dotace na vývoz přebytků. A na polovinu hodlá také snížit kompenzace, jež dostávali za zničení nadprodukce.
"Viděl jsem například v Řecku, jak krásné čerstvé broskve zničili a rozmetali na pole. Za to pak dostali v plné výši náhradu," popisuje Ludvík dosavadní praxi.
Bruselské úředníky, ale především ministry členských zemí teď čeká tuhý boj s pěstiteli hlavně v jižních zemích. Ovoce a zelenina je přitom významným trhem, tvoří skoro pětinu zemědělské produkce unie.

Na řadě je víno
Ovocnářská reforma je součástí celkové strategie, jíž se Brusel snaží vpustit zemědělské politiky více trhu. Sníží dotace, jež vedou stejně většinou k nadvýrobě, a dá je spíš na ekologii nebo péči o krajinu. Pod tlakem Světové obchodní organizace WTO také musí omezit podpory na vývoz přebytků.
Podle liberálních ekonomů je ovšem reforma nedokonalá. Viz případ s cukrem, kdy unie nezrušila povolené výrobní kvóty, ale jen je snížila. A protože jsou kvóty majetkem cukrovarů, které za jejich vrácení navíc dostanou z Bruselu miliardové odškodné, odešly například některé zahraniční cukrovary z Česka. Boelová přitom zdůrazňuje, že vracení kvót nepostupuje dost rychle, a tak se možná bude ještě dál škrtat povolená výroba cukru jednotlivým zemím.
Letos chce komise reformovat i trh s vínem. Také zde mají státy přesně určené kvóty, jež musí dodržovat, a dostávají obrovské kompenzace za likvidaci přebytků.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů