Čtvrtek, 28. března 2024

Britové se hájí, že ptačí chřipku nepodcenili

Britové se hájí, že ptačí chřipku nepodcenili
Všechny příslušné britské orgány reagovaly na objevení ohniska nebezpečného viru ptačí chřipky H5N1 v zemi tak rychle, jak jen to bylo možné. Prohlásil to včera v rozhovoru pro BBC státní tajemník ministerstva životního prostředí, výživy a záležitostí venkova Ben Bradshaw. Reagoval tak na kritické hlasy, které se vůči postupu Londýna ozvaly i z Evropské komise.
Vládní výbor pro koordinaci naléhavých akcí Cobra se poprvé sešel již v sobotu. "Výbor zajišťuje, aby všechna ministerstva, policie, místní orgány, veterinární služba a veřejnost byly průběžně informovány o vývoji situace. Ujišťuje se, že všichni dělají vše, aby se infekci podařilo zadržet," řekl Bradshaw.
Bradshaw reagoval na nepřímou kritiku Evropské komise, která britský zásah hodnotila jako váhavější než maďarský, kde se infekce objevila prakticky ve stejnou dobu. "Virus ptačí chřipky zůstává kolem nás... Maďarsko se s nákazou vyrovnává velmi účinným způsobem. Velká Británie dělá to samé, ale bude mít zřejmě více nových případů," prohlásil podle agentury Reuters evropský komisař pro zdravotnictví a kvalitu potravin Markos Kyprianu.
Britský tisk kritizuje majitele farmy a vládu, že chřipku nezachytili dostatečně včas. Podle tisku začali krocani vymírat minulé úterý, ale úřady zasáhly až v pátek. Ministerstvo pro záležitosti venkova ovšem uvádí, že bylo informováno okamžitě. Teprve v pátek ale potvrdila britská odborná laboratoř, která je referenční laboratoří Evropské unie, že jde o virus H5N1, který může být nebezpečný i pro lidi.
Firma Bernard Matthews je s roční produkcí osmi milionů kusů největším chovatelem krůt v EU. Během včerejška pokračovalo vybíjení nakaženého chovu a likvidace zvířat v kafilérii.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů