Úterý, 19. března 2024

Elektrárna Tisová bude spalovat šťovík

Elektrárna Tisová bude spalovat šťovík
Loňské zkoušky prokázaly, že současné zařízení elektrárny umožňuje spoluspalovat s uhlím také energetický šťovík. Na rozdíl od dosud užívané dřevní štěpky jde o cíleně pěstovanou biomasu, což představuje významný pokrok ve využívání obnovitelných zdrojů v Tisové.

Energetický šťovík nabídl vloni na zkoušku elektrárně Ing. Bohumil Šupka, majitel farmy Fybio – zemědělská výroba. Podle něj jde o jednu z mála možností, jak může rolník vylepšit své postavení na trhu. „Co se týče klasické zemědělské výroby, to už je dnes pouze předem prohraný boj s cenovým diktátem řetězců. Spolupráce s energetiky vypadá perspektivněji.“

Stávající systém dopravy paliva do topeniště sice není zcela upravený pro užití biomasy, přesto umožňuje využívat i rozumné množství šťovíku. Jednání s dřevařskými závody letos opět skončila úspěšně a dodávky štěpky jsou smluvně zajištěné.

„Paradoxně po orkánu mají dřevaři problémy a zatím dodávají jen na 70%. Určitě to ale doženou,“ dodává Milan Andrejkovič, zástupce ředitele Elektrárny Tisová pro výrobu.

Celkem by tak elektrárna měla spálit 35 tisíc tun biomasy, ze které vyrobí 27,5 GWh elektřiny.

V loňském – dosud nejúspěšnějším - roce spotřebovaly kotle elektrárny 32,5 tisíc tun biomasy a díky tomu dodaly generátory do sítě 26 GWh „zelené“ elektřiny.

Skupina ČEZ celkem v roce 2006 zvýšila výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů o 19,2 % oproti roku 2005. Podíl Skupiny ČEZ na výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR se zvýšil z 56 % v roce 2005 na téměř 58 % v roce 2006. Zásluha biomasy na tomto nárůstu byla značná, výroba z ní se oproti předloňsku loni téměř zdvojnásobila ze 115 na 224 GWh.

http://www.regionplzen.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů