Pátek, 19. dubna 2024

Gandalovič dá víc peněz výrobcům biopotravin

Gandalovič dá víc peněz výrobcům biopotravin
Ministr zemědělství Petr Gandalovič se rozhodl více podpořit skutečnou výrobu biopotravin. Sníží proto dosavadní podporu ekozemědělcům na pouhou pastvu zvířat, a ušetřené peníze přesune na budování či modernizaci zpracovatelských kapacit.

Původně navrhovaná sazba dotace 2650 koruny na hektar se tak sníží na zhruba 2000 korun. "Důvodem změny jsou hlavně nedostatečná nabídka biopotravin z domácích surovin na trhu, a také malý vliv dosavadních podpor na udržení zaměstnanosti na venkově," potvrdil včera Gandalovič. Dal tak za pravdu své předchůdkyni Mileně Vicenové, která o změnu už usilovala.

Část zemědělců, která na vyšších podporách pastvy založila své podnikání, je ale nyní zděšena. "Byl by to začátek konce ekologického zemědělství. Pan ministr zřejmě nepochopil, v čem spočívá péče o krajinu," říká Petr Krogman ze Svazu marginálních oblastí.

"Nebylo by dobře, kdyby kvůli menší podpoře pastvy klesla už beztak nízká produkce biomléka. Ale pokud se skutečně ušetřené peníze přesunou na zpracování bioprodukce na farmách, a zároveň zmírní dosavadní byrokracie, pak to trhu s biopotravinami pomůže," upozorňuje však Tom Václavík z organizace Green marketing.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů