Středa, 24. dubna 2024

Drahé úspory?

Drahé úspory?
Ceny obilí se za poslední půlrok zvýšily o 70 procent. Tento růst přišel podstatně dřív, než zemědělští ekonomové předpokládali. Růst cen obilí je spojován s tím, že čím dál víc se využívá k výrobě etanolu.
Spojené státy letos podle údajů ministerstva zemědělství využijí 18 až 20 procent z celkové produkce obilí k výrobě bioetanolu, a už příští rok to má být asi 25 procent.
Skokové zvýšení ceny obilí se již promítá do cen potravin. V Mexiku, které závisí na dodávkách obilí ze Spojených států, zdražily tortilové placky za necelý rok na dvojnásobek. Vyvolalo to protestní pochody nespokojených občanů.

"Souvislost s poptávkou po obilí k výrobě etanolu je evidentní," uvedl David Victor, šéf Program on Energy and Sustainable Development na Stanford University.
Růst cen obilí už začínají pociťovat i američtí spotřebitelé. Rostou nejen ceny pečiva, ale i drůbežího a vepřového masa, protože zrní představuje v obou případech dvě třetiny krmiva.
A situace se bude jenom zhoršovat. Ve výstavbě je stovka provozů na výrobu bioetanolu. A prezident Bush vyhlásil záměr produkovat do roku 2017 na 131 miliard litrů bioetanolu ročně. Z obilí se v současné době vyrábí asi 42 miliard litrů ročně - a kapacita amerického zemědělství unese zvýšení už jen asi o čtyři miliardy.
Analytici zemědělského trhu doufají, že rostoucí ceny obilí zájem o jeho využití k výrobě etanolu ochladí.

Alternativou k alkoholovému kvašení obilí je využití celulózy. Ve státě Louisiana se právě rozbíhá pilotní provoz továrny, která by měla po plném náběhu produkovat 5,3 mil. litrů etanolu ročně. Další firmy finalizují plány - ale start nové technologie závisí na tom, jestli dostane finanční pomoc od státu.
Etanol z celulózy je zajímavý hlavně tím, že využívá hmotu, která v zemědělské výrobě a v lesním hospodářství představuje buď vedlejší produkt nebo přímo odpad. Oproti obilí má asi dvojnásobnou výtěžnost (vztaženo na pěstební plochu). Využije totiž veškerou vypěstovanou hmotu - i tu, která je při výrobě etanolu z obilí odpadem.

Kapacita amerického půdního fondu by mohla podle odhadu environmentalistické organizace National Resources Defense Council (NRDC) umožnit roční výrobu až 570 miliard litrů etanolu do roku 2050. To odpovídá dvěma třetinám současné spotřeby benzinu v USA.
Tak daleko ale americká administrativa nehledí. Aktuální je příprava strategie k naplnění cílového stavu 131 miliard litrů do deseti let. Podle analýzy Ministerstva energetiky se bude za deset let na celkové produkci podílet ze zhruba 57 % obilí, z 29 % celulóza a 14 procenty pak olejnaté plodiny typu sója.

Z pohledu ekologie vychází konverze celulózy na bioetanol skvěle, co do ekonomické stránky je to už horší. Výrobní proces totiž zahrnuje fázi biologického štěpení celulózy na sacharidy (z nichž pak vzniká alkohol stejným procesem, jako z obilí - tedy kvašením). Problém je, že upravit celulózu do podoby stravitelné pro kvasinky je velmi náročné a drahé. Hmotu je třeba důkladně rozemlít, což spotřebuje mnoho energie, a vytvořit z ní jemnou suspenzi, na což je třeba hodně vody. Vlastní enzymatické štěpení pak probíhá velmi pomalu, což neumožňuje efektivní využití objemných tanků. Výsledkem je, že bez masivní podpory není výroba etanolu z celulózy konkurenceschopná.

Kromě volání po dotacích pokračují výzkumné práce s cílem snížit náklady. Ty běží po dvou různých kolejích. Jedni se snaží vyvinout geneticky modifikované mikroorganismy, které by dokázaly zvládnout procesy štěpení celulózy a fermentace sacharidů v jednom technologickém kroku. Druzí zase hledají způsoby čistě chemické konverze biomasy na alkohol, a to za zvýšené teploty a s pomocí katalyzátorů. A všichni doufají, že se podaří vyšlechtit plodiny, které by zvedly celkovou rentabilitu díky vyšším výnosům.

K udržitelnému byznysu má výroba etanolu z celulózy ještě daleko. Ale lidé z branže připomínají, že pomalu startovala i jeho výroba z obilí. "Trvalo deset let, než jsme se (v USA, pozn. překl.) dostali na první miliardu galonů (3,75 mld. litrů). Druhá miliarda ještě také trvala deset let - ale teď to vypadá, že se dostaneme z roční kapacity šesti miliard na dvanáct za rok a půl," říká expert NRDC na energetickou politiku Nathanael Greene.

AUTOR: Kevin Bullis
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů