Čtvrtek, 28. března 2024

Nejperspektivnějším obnovitelným zdrojem v ČR je biomasa. Na ni by měla směřovat veřejná podpora.

Nejperspektivnějším obnovitelným zdrojem v ČR je biomasa. Na ni by měla směřovat veřejná podpora.

Ministerstvo průmyslu a obchodu dnes vyhlásilo program Eko-energie, ze kterého budou podporovány investice do obnovitelných zdrojů a efektivního využívání energie. Hlavní prioritou podpory obnovitelných zdrojů mají být podle včerejšího veřejného vyjádření zástupců ministerstva malé vodní elektrárny. Jejich další rozvoj má však v České republice své limity. Energie z biomasy, která má v podmínkách ČR naopak největší perspektivu, je až na druhém místě. Nejnižší prioritu ministerstvo, podle včerejšího prohlášení, stanovilo podpoře fotovoltaických elektráren, větrné elektrárny nebude z programu podporovat vůbec.

„Lokality s dostatečným spádem, které jsou pro malé vodní elektrárny vhodné, jsou v České republice téměř vyčerpány. Výstavba elektráren v lokalitách s nízkým spádem je, vzhledem k tomu, kolik elektřiny tyto elektrárny mohou vyrobit, investičně nákladná a málo efektivní,“ říká Jan Truxa, poradce Centra pro obnovitelné zdroje a úspory energie EkoWATT. „Jako ekonomicky výhodnější se jeví podpora rekonstrukcí starších malých vodních elektráren, které by patrně přinesly určité zvýšení jejich výkonu. Přesto však výrazně větší perspektivu má energetické využití biomasy, které navíc přináší rozvoj zemědělství a venkovu. Proto by podpora z veřejných prostředků měla směřovat především tam,“ dodává Jan Truxa. Tuto prioritu potvrdil také nedávno dokončený výzkumný projekt EkoWATTu zaměřený na vícekriteriální hodnocení obnovitelných zdrojů energie. „Biomasa, bioplyn a také skládkový plyn byly na základě technických, ekonomických, ekologických a sociálních hledisek vyhodnoceny jako nejperspektivnější obnovitelný zdroj pro Českou republiku,“ komentuje výsledek hodnocení na kterém se podílelo čtyřicet expertů koordinátor projektu Jiří Beranovský.

Program Eko-energie je jedním z 15 podprogramů evropského Operačního programu podnikání a inovace určeného pro malé a střední podniky. Jeho cílem je finanční podpora investic do obnovitelných zdrojů energie a efektivního využívání energetických zdrojů ve výrobě. V letech 2007–2013 má být v rámci programu Eko-energie v ČR rozděleno 4 mld. Kč, což jsou pouhá 4 % celého Operačního programu podnikání a inovace. Obdobný program podpory investování do obnovitelných zdrojů a úspor energie pro obce a další neziskové organizace bude spravovat Ministerstvo životního prostředí.

Kontakt:                Monika Kašparová

EkoWATT, Centrum pro obnovitelné zdroje a úspory energie

Bubenska 1542/6, 170 00 Praha 7

tel:  420 266 710 247, fax: 420 266 710 248
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů