Čtvrtek, 25. dubna 2024

První diskont s bioprodukty

První diskont s bioprodukty
Společnost Plus - Discount začala jako první diskontní řetězec prodávat více než 40 biovýrobků pod značkou BioBio - biovýrobky pro všechny. An-dré Rinnensland, jednatel firmy, k tomu říká: "Zavedením BioBio v našich 129 prodejnách Plus jsme se stali největším obchodníkem s biopotravinami v České republice." Přibližně 30 % produktů aktuálně pochází z místní české produkce, zbytek se dováží. Do budoucna by retailer chtěl přibližně polovinu sortimentu BioBio získávat z domácího zemědělství. Zahájil proto rozhovory s Ministerstvem zemědělství, aby projednal opatření k posílení českého zemědělství.

V roce 2005 se podíl zahraničních bioproduktů blížil podle odhadu odborníků 60 % a loni zřejmě dál narostl. André Rinnensland to přičítá tomu, že čeští bio zemědělci velkou část své produkce exportují, protože u nás není dostatečná zpracovatelská síť zaměřená na biopotraviny.

Podle Jiřího Jungra z Ministerstva zemědělství je v ČR zatím málo zpracovatelských kapacit, které mají certifikát na výrobu biopotraviny. Farmáři a zpracovatelé, kteří se zaměřují na biopotraviny, by podle něj mohli být v letech 2007 až 2013 finančně podpořeni z fondů Evropské unie. Státní zemědělský intervenční fond navíc požádal Evropskou komisi, aby finančně podpořila projekt na propagaci českého ekologického zemědělství. "Pokud bude masivní poptávka, tak se tuzemští producenti chytnou a začnou biopotraviny produkovat ve větší míře než nyní," tvrdí Jiří Jungr.

Obrat bioprodukce se loni v ČR podle údajů společností Synergy Marketing a GfK Praha zvýšil na 460 milionů z 370 milionů Kč v roce 2005. Odborníci z těchto firem odhadují, že český biotrh v příštích pěti letech vzroste zhruba na 1,3 mld. Kč. V současné době vydává český spotřebitel na bioprodukty ročně přibližně 35 Kč. To je málo zejména ve srovnání s EU, kde se průměr pohybuje kolem více než 2000 Kč.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů