Čtvrtek, 28. března 2024

Český venkov získá sto miliard dotací

Český venkov získá sto miliard dotací
"Přestavíme zemědělské stavení na agropenzion a uvažujeme také o vybudování bioplynové stanice," plánuje farmář Václav Perník z Přísečné u Českého Krumlova. Podobné záměry mají desetitisíce podnikatelů - a po včerejšku mají velkou šanci na uskutečnění. Evropská komise totiž schválila takzvaný Program rozvoje venkova, jenž Česku přinese sto miliard korun.

Částka je rozpočtena na léta 2007 až 2013. Přitom většina těchto peněz půjde ze zdrojů Evropské unie, jen pětinu bude doplácet státní pokladna.

Česko je premiant

Zemědělci tentokrát vládu chválí. Česko je totiž spolu se Švédskem zatím jedinou členskou zemí unie, jíž bruselští byrokraté program schválili.

"Blahopřál jsem k tomu i prvnímu náměstkovi ministra zemědělství Ivo Hlaváčovi. Má na úspěchu vyjednávacího týmu veliký podíl," prohlásil i prezident Agrární komory Jan Veleba. Donedávna přitom komora naopak ministerstvo tvrdě kritizovala za to, že práci na programu venkova zdržuje.

V čem se nové "venkovské" dotace liší od ostatních podpor, jež zemědělci budou i nadále dostávat? Dosavadní dotace, zvané přímé platby, slouží hlavně na podporu produkce. Farmář je dostává podle toho, kolik má hektarů.

Venkovské podpory však nemají sloužit k zvyšování zemědělské výroby. Jsou zaměřeny na péči o krajinu, třeba obnovu mezí proti půdní erozi. Na rozvoj agroturistiky, pěstování plodin pro výrobu energie. Dotuje se lepší péče o zvířata, například pastva krav v podhorských oblastech. Část peněz půjde i na modernizaci zemědělské nebo potravinářské výroby, ale část i mimo zemědělství. Například na infrastrukturu na vesnicích, vytváření nových pracovních míst. "Konečně budou při dotacích výrazně zvýhodněni i mladí a začínající farmáři," připomíná šestadvacetiletý farmář Perník.

Bonifikace mladších zemědělců má podle Bruselu aspoň zastavit odchod lidí z venkova. Ten je problémem jak v nových, tak starých členských zemích unie.

Probudí se i úředníci?

Pokud něco kazí podnikatelům radost z nových dotací, pak jsou to jako vždy obavy z přílišné byrokracie.

"Bude záležet na úřednících, aby přístup k podporám byl pokud možno bez potíží," říká za většinu zemědělců Petr Bílek, hospodařící ve Verneřovicích na Děčínsku.

Agrární úřední šiml je skutečně důsledný. Například farmářům v podhůří mohl sebrat dotace, pokud neposekali louky do 15. července. Bez ohledu na počasí a na to, jestli byla tráva už dostatečně narostlá. "Teď se termín posune do konce července, i tahle úleva už bude znát," doufá Bílek. Jeho farma by z programu venkova mohla čerpat kolem čtyř miliard korun ročně. Přesná pravidla pro přidělování podpor by měli rolníci dostat v první půli června, žádosti se začnou přijímat v červenci.

Stejně jako většina farmářů vítají nový systém dotací také ekonomové. Ti už dlouho volali po tom, aby agrární dotace nesměřovaly pouze na produkci.

"Doufám, že díky programu budeme mít nejen ještě vyspělejší zemědělství, ale i lepší životní prostředí a venkov jako celek," říká ekonom Tomáš Doucha, jenž se na přípravě programu vydatně podílel.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů