Čtvrtek, 28. března 2024

Unijní miliardy pro venkov budou k mání od července

Unijní miliardy pro venkov budou k mání od července
První kolo programu rozvoje českého venkova, v jehož rámci budou moci tuzemské zemědělství a venkov čerpat v letech 2007 až 2013 z unijních zdrojů 2,8 miliardy eur (asi 78 miliard korun), by mělo začít v polovině července. Na projekty je v prvním kole připraveno zhruba 2,3 miliardy Kč. Zemědělci mohou žádat o investiční podporu v oblasti modernizace zemědělských podniků, činnosti mladých zemědělců a obnovitelných zdrojů. Včera to řekl ministr zemědělství Petr Gandalovič.

"Vzhledem k počtu dotačních titulů a administraci projektů nelze otevřít všechny podpory najednou. Průběžně proto budeme vyhlašovat jednotlivá kola příjmu žádostí. Premiérové kolo chceme spustit v první polovině července, další bude následovat s tříměsíčním odstupem," prohlásil Gandalovič. V prvním kole může být vyplaceno 2,3 miliardy korun. "Tyto podpory se budou týkat investic do modernizace zemědělských podniků. Mladým začínajícím zemědělcům budeme poskytovat startovací podporu," uvedl ministr. Dotace podle něj půjdou také na projekty v oblasti obnovitelných zdrojů energie, především na bioplynové stanice, na kotelny spalující biomasu či na výrobu peletek.

Prováděcí pravidla prvního kola projedná 5. června monitorovací výbor. Pravidla poté budou k dispozici na regionálních odborech Státního zemědělského intervenčního fondu a na internetových stránkách ministerstva zemědělství. Výbor Evropské komise schválil program rozvoje českého venkova minulý týden.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů