Pátek, 29. března 2024

Mezinárodní semináře představily zkušenosti s biopalivy

Mezinárodní semináře představily zkušenosti s biopalivy
V květnu se v zámečku Červený Hrádek u Jirkova na Chomutovsku uskutečnil mezinárodní seminář, zaměřený na biomasu a bioplyny jako materiály s netradičním širokým využitím. Více než dvě desítky expertů z ČR a z Německa, kteří se zde sešli, se seznámilo s některými netradičními řešeními z oblasti využití těchto materiálů, zejména při výrobě energie, a diskutovali o vzájemné spolupráci. Setkání připravil Vědeckotechnický park Chomutov, vedoucí partner projektu VITEC/VUTECH, jehož cílem je posílit spolupráci mezi vědeckovýzkumnými institucemi a firemní sférou v regionu Krušnohoří, a iniciovat společné projekty a výměny know-how.

"Podobné semináře za účasti expertů z české i německé strany regionu Krušnohoří jsou nedílnou součástí našich aktivit," říká Ing. Josef Hassmann, který vede projekt VITEC/VUTECH na české straně. "Vedle možnosti získávání cenných informací představují velký přínos také diskuse o různých přístupech k řešení podobných problémů, vzájemná výměna zkušeností a vytváření rozsáhlé databáze kontaktů."

Většina příspěvků v programu semináře byla věnována využití biomasy při získávání energie, a to např. zpracováním čistírenských kalů, výrobě kompostu pro energetické využití (technologie aerobní fermentace) či přípravě kombinovaných směsí paliv. Pro české účastníky byly zajímavé např. zkušenosti německých odborníků s využitím biomasy v regionu Freiberg i projektové záměry oboru Biomasa v Institutu pro energetiku a životní prostředí v Lipsku. Velký zájem účastníků semináře vzbudilo také využití biomasy při centrálním vytápění malých obcí (pilotní projekt je realizován v severních Čechách) a zkušenosti německých zemědělců s pěstováním vhodných surovin. "Potenciál spolupráce s partnery v ČR je v našem regionu značný," poznamenal Ing. Andre Richter ze vzdělávacího institutu LEB e.V. z Drážďan. Na mezinárodní seminář o využití biomasy a bioplynu navázala podobná akce se zaměřením na vodárenské technologie, které patří rovněž k oblastem, na něž se orientují vědeckovýzkumné aktivity VITEC/VUTECH. Cílem projektu je vytvořit dlouhodobě spolupracující mezinárodní tým profesionálních institucí, zabývajících se transferem technologií, podporou firemního vývoje a výzkumu a rozvojem technologicky orientovaných malých a středních podniků a vytvoření společného technického a informačního zázemí pro tuto spolupráci. Vedle Technologického parku Chomutov se na projektu podílí Zakládací a inovační centrum (GIZeF) z Freibergu, Obchodní a inovační centrum (BIC) ze Zwickau, Technologické centrum (TCC) z Chemnitz a Hospodářská podpora Annaberg (WFA) s jejich technologicky zaměřenými zakládacími centry a centry služeb (GDZ). Projekt je podporován prostředky EU, z fondů česko saského programu přeshraniční spolupráce i státního rozpočtu ČR.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů