Čtvrtek, 28. března 2024

V drůbežárně v Kardašově Řečici porušili předpisy

V drůbežárně v Kardašově Řečici porušili předpisy

Krajská veterinární správa díky podnětu Dětí Země odhalila nedostatky ve velkochovu

 

Krajská veterinární správa pro Jihočeský kraj provedla na základě podnětu Dětí Země šetření ve velkokapacitní drůbežárně v Kardašově Řečici, kterou provozuje firma Agro-D. Veterinární správa dala Dětem Země za pravdu, když zjistila, že v provozu jsou porušovány platné limity pro počet krmítek a napáječek.

 

Ve dvou halách byl překročen maximální počet brojlerů na jednu napáječku, ve všech třech halách pak nebylo na počet chovaných zvířat dost krmítek (1). Veterinární správa uložila provozovateli provedení nápravných opatření.

 

Jsme rádi, že veterinární správa náš podnět prošetřila a uložila nápravná opatření. Dle našeho názoru by ovšem bylo na místě i uložení citelné finanční sankce. Pokud někdo chová 120 tisíc zvířat, musí znát dokonale všechny předpisy a podle toho je i dodržovat,” komentuje výsledek Martin Hyťha z Dětí Země.

 

Oproti problémům s napáječkami a krmítky se nepotvrdilo podezření na příliš vysoký počet zvířat na metr čtvereční podlahové plochy.

 

Děti Země budou pečlivě sledovat stavbu čtvrté haly, kterou v současné době firma Agro-D chystá, zároveň se Děti Země účastní řízení o vydání integrovaného povolení na celý provoz. To je v současné době přerušeno.

 

(1) V halách I a III bylo umístěno 13 brojlerů na jednu napáječku, vyhláška č. 191/2002 Sb. přitom stanovuje limit maximálně 12 brojlerů na jednu napáječku. Další limit - maximální počet 65 brojlerů na jedno krmítko - byl překročen ve všech třech halách, když v hale č. I bylo umístěno 71 brojlerů na krmítko, v hale č. II byla 74 brojlerů na krmítko a v hale č. III bylo 67 brojlerů na krmítko.

 

Kontakty:

Martin Hyťha, Děti Země – Plzeň, tel.: 377 240 772, 606 104 784

Krajská veterinární správa pro Jihočeský kraj (MVDr. Hanousek): 387 789 522

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů