Čtvrtek, 25. dubna 2024

Pestrobarevné květy zaplavily vodní hrad

Pestrobarevné květy zaplavily vodní hrad
BUDYNĚ NAD OHŘÍ - Výstavu květin, kaktusů a zeleniny uspořádala o tomto víkendu základní organizace Českého zahrádkářského svazu (ZO ČZS) Budyně nad Ohří v areálu vodního hradu. Výstava květin, která je pořádána pod záštitou Městského úřadu, byla již v pořadí čtyřicátou druhou avšak čtrnáctou, která se uskutečnila v nově zrekonstruovaných prostorách hradu.

"Letos tu máme na 80 odrůd mečíků, což představuje na 700 květů. Od všech soukromých dodavatelů pak celkový počet činí na 1600 květů mečíků. Dále je k vidění padesát odrůd jiřin a 200 květů růží," přiblížil skladbu vystavovaných květin předseda ZO ČZS v Budyni nad Ohří Antonín Verner.

Výběr květin byl ovlivněn počasím, ale přesto jsou pořadatelé s letošní výstavou maximálně spokojení. "Růží není moc, neboť jedno květenství právě skončilo a druhé teprve začíná. Ale jsme rádi za to, co tu máme a že se barevnost květů rozšířila," doplnil Verner.

Během výstavy proběhla soutěž o nejhezčí kolekci jednotlivých rostlinných druhů, k vidění byly také kaktusy a výpěstky zeleniny od Agrokomplexu Bohušovice nad Ohří, nechyběly ani přednášky a poradenská služba pro všechny pěstitele a také přehlídka trofejí zvěře. "Již třetím rokem zveme na výstavu květin také myslivecké sdružení Bora Vrbka, se kterým velice dobře spolupracujeme. Je to oblíbená kolekce trofejí zvěře, kterou mají návštěvníci rádi a kterou obdivují. Je tu každý rok něco nového, kolekce se obměňují a letos je to nejkrásnější za ty tři roky," dodal Verner.

Přehlídku nejlepších kolekcí mečíků, jiřin a růží, která byla zároveň oslavou 50. výročí založení místního zahrádkářského svazu, naaranžovala v prostorách vodního hradu firma Anette Klapý.

Autor: Petra Lašková
http://litomericko24.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů