Sobota, 20. dubna 2024

Přírodní obalové materiály

Přírodní obalové materiály

Zhruba polovina všech v Německu vyrobených masných výrobků je balena do přírodních střev. Spotřebitele spojují přirozené obalové materiály s řemeslnou tradicí přípravy masných výrobků a s vysokou kvalitou hotového výrobku. Konečná podoba působí na vliv a celkový dojem v obchodech. Využití přírodních střev je staré jako sama výroba masných výrobků. Při použití přírodních střev do řady masných výrobků se vychází z řemeslné zručnosti, která se uplatňuje v osvědčené výrobní praxi, jejíž kořeny byly známy již po staletí. Způsob přípravy pochází již ze středověku.

V mnišských i ženských klášterech se tímto způsobem připravovaly masné výrobky, které sloužily jako zásoba trvanlivých potravin při krutých zimách nebo při dlouhodobém obléhání. Masné výrobky se plnily do ovčích, hovězích a vepřových střev.

V Německu je v současnosti trend balení masných výrobků do přírodních střev. I když mezinárodní potravinářské společnosti nabízejí pod různými značkami velké množství obalových materiálů, které jsou založené na nepřírodních zdrojích, přesto jsou přírodní materiály stále žádány. Při průzkumech si kolem tří čtvrtin tazatelů přálo masné výrobky balené do charakteristických přírodních materiálů. Spotřebitelé tímto způsobem ovlivňují kvalitu a chuť masných výrobků. Tato skutečnost je využívána německými výrobci, kteří se soustředí na kvalitu jak používaných střev, tak i nákupu kvalitního masa.

Reprezentativní šetření norimberské společnosti pro výzkum veřejného mínění ohledně nákupních zvyklostí ukazuje, že masné výrobky v přírodním střevu jsou velice žádané. Více než polovina spotřebitelů si byla ochotna připlatit, při cenovém rozdílu od deseti procent výše, za masný výrobek v přírodních obalech, kterým dává přednost. 64 procent spotřebitelů dokonce zdůraznilo, že si při nákupu masných výrobků cení hlavně kvality a až na druhém místě hledí na cenu.

Použití přírodních střev pro přípravu masných výrobků má vliv i na ekonomiku podniku. Jejich použití se neustále zkvalitňuje. Proto dochází k vytvoření různých velikostí masných výrobků plněných do přírodních střev, které se připravují opracováním v solném nálevu.

Podniková ekonomika musí tuto úpravu přírodních střev zahrnout do celkových kalkulací. U připravených masných výrobků se sleduje jejich těsnost, aby nebylo nutné použít umělé obaly. Při správné kalkulaci se u přírodních střev dociluje vyššího zisku.

Pro každý masný výrobek je připravené přiléhavé střevo, které je se specifickými vlastnostmi umožňuje optimální dozrávání a přijímání kouřového a pečeného aromatu. Tyto úpravy jsou obzvlášť prospěšné při použití u různých druhů masných výrobků.

V celém výrobním cyklu je třeba sledovat kvalitu a hygienu výroby. To platí nejen na německém trhu, ale i na trzích v Evropské unii, kde se musí dostát požadavkům správné výrobní praxe. Zvláštní důraz je třeba klást i na kvalifikovanost a proškolení zaměstnanců jednotlivých výrobních podniků.

Při použití tohoto způsobu výroby je třeba provádět kvalitní řízení, tzn. mít vytvořený kontrolní systém a správně nastavený HACCP (systém kritických bodů), který důsledně stanoví požadavky na výrobce.


Zdroj: ÚZPI
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů