Pátek, 29. března 2024

Farmář John – s vidlemi a kamerou

Kritiky nadšeně přijatý dokumentární film
Farmář John – s vidlemi a kamerou

„The Real Dirt on Farmer John“, vyprávějící impozantní příběh nekonformního farmáře z amerického Středozápadu, se dostává i do českých kin. V jediné premiéře ho budou moci shlédnout diváci 26. září v kině Aero v Praze. České premiéře bude přítomen sám autor a ekologický farmář John Peterson.

„Neuvěřitelně výjimečný film…“, Al Gore, bývalý viceprezident Spojených států

Vítěz více než 30 festivalů.

Film popisuje barvitý život Johna Petersona, farmáře, umělce a novátorského myslitele, který se snaží více než třicet let najít tvář své farmy ležící ve venkovské části státu Illionois. Po smrti svého otce v 60tých letech vytvořil John na své tradiční farmě experiment snoubící umění a zemědělství, útočiště pro hippie, radikály a umělce. Film ukazuje konec této idealistické éry, kdy krize 80tých let způsobí tragický krach zadlužené farmy.

Po několika letech hledání vlastního já a navzdory veškeré nepřízni se Johnovi konečně daří přeměnit svoji půdu na revoluční zemědělskou komunitu a jednu z nejúspěšnějších ekologických farem v USA. Film barvitě ukazuje pád konvenčního typu hospodaření a jeho přeměnu na prosperující ekologickou farmu.

Spojením tradiční rodinné farmy se sílou umění a svobodným myšlením, Johnův příběh předznamenává obrození zemědělství v Americe. Jakmile se John, spíše intuitivně než rozumově, rozhodne svoji farmu Angelica Farm (www.angelicorganics.com) přeměnit na biologicko-dynamickou, jeho život se radikálně mění k lepšímu. Dnes jeho farma zásobuje čerstvou bio zeleninou 1 300 rodin v okolí amerického velkoměsta Chicago.

Prostřednictvím osobních zpovědí a nádherných filmových záběrů, ukazujících 50 let Johnova života, s námi režisér Taggart Sieger sdílí Johnovu strastiplnou ale humornou Odysseu. Skrz Johnův vztah k půdě divák objevuje důležitost odkud pochází naše potraviny a význam spojení s místní komunitou.

Al Gore, bývalý viceprezident Spojených států, popsal film takto: „Neuvěřitelně výjimečný…opravdový a poutavý příběh řečený s porozuměním a humorem.“ Časopis Time nazval Johna Petersna „Al Gorem zemědělství“.

Film již získal ve světě řadu ocenění, mimo jiné renomovaného Zlatého šneka na Slow Food Film Festivalu 2006 v Itálii.

Promítání v Praze bude navíc obsahovat živý koncert Lesley Littlefield (její písně zazní i ve filmu), diskusi s farmářem Johnem a bio bufet s ochutnávkou desítek druhů bio vín z celého světa.

Kulturní večer s Farmářem Johnem

Středa, 26.září 2007

18.00 hodin

Kino Aero, Praha

Promítání filmu „The Real Dirt on Farmer John“ proběhne v Praze ve středu 26. září

od 18 hodin v Kině Aero, Biskupcova 31, Praha 3 za osobní účasti autora a hlavní postavy filmu, Johna Petersona – Farmáře Johna.

Součástí kulturního večera bude živý koncert Lesley Littlefield, jejíž písně také zazní ve filmu, diskuse s farmářem Johnem a dalšími pozvanými hosty (např. Ondřej Liška, člen Parlamentu ČR za Stranu zelených) a bio bufet s ochutnávkou desítek druhů biopotravin a bio vín z celého světa.

Vstupenky na kulturní večer možno zakoupit v předprodeji Kina Aero a Kina Světozor v Praze. Více na www.kinoaero.cz.

Více o vlastním filmu najdete na www.farmerjohnmovie.com, více o Lesley Littlefield na www.lesleylittlefield.com.

Program kulturního večera, 26.9.2007, od 18 hodin, Kino Aero, Praha:

18.00                         zahájení programu

18.15 - 18.45:           koncert Lesley Littlefield, kytara

18.45 – 20.07:          promítání filmu „The Real Dirt on Farmer John“ (s českým překladem)

20.10 – 20.45:          diskuse s Johnem, Ondřejem Liškou a dalšími prominentními hosty na                                 podiu

20.45 – 22.00           bio bufet ve foyer kina, ochutnávka českých i zahraničních biopotravin                                  a bio vín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů