Čtvrtek, 25. dubna 2024

V neděli 9. září se v Nenačovicích konal 4. ročník Biodožínek Country Life

V neděli 9. září se v Nenačovicích konal 4. ročník Biodožínek Country Life

Druhou zářijovou neděli se v ekocentru Country Life v Nenačovicích u Berouna konal již 4. ročník Biodožínek. Přestože počasí nebylo úplně příznivé, sešel se na Biodožínkách rekordní počet lidí. Ti si pochutnávali na zdravých dobrotách, nakupovali biopotraviny a jiné výrobky za výhodné ceny, účastnili se přednášek a exkurzí anebo utužovali svou kondici tím, že se účastnili běhu Klubů zdraví. Ti, kteří nechali auto doma a do Nenačovic přijeli na kole, dostali od nás malý dárek.

Biodožínky probíhaly v našem ekologickém centru, kde se nachází sídlo společnosti Country Life, ekofarma, velkoobchod, mlýn, balírna a biopekárna. Pro více než 4 tisíce návštěvníků, kteří nedbali na podmračenou oblohu a přijeli z blízkého i vzdálenějšího okolí, byl připraven bohatý program.

Bylo přichystáno několik ochutnávek nových bioproduktů z naší nabídky. S velkým zájmem se setkaly zejména kysané sójové speciality Sojade, analogie jogurtu nabízená v 10 příchutích. Sojade mají 100% rostlinné složení, jsou tudíž vhodné pro alergiky a mají nulový obsah cholesterolu. Návštěvníci dále ochutnávali úplnou novinku – fermentované tofu Biofun v několika příchutích, a to ve formě kostek a pomazánek. Úspěch sklidila i rychlá instantní polévka Miso od firmy Muso. Miso je pasta tvořená kvašenou směsí ze sóji, soli a některého druhu obilí a má výborný vliv na trávení.

Návštěvnicí měli možnost nakoupit na Biodožínkách bioprodukty, ekologické čisticí prostředky a kosmetiku z našeho sortimentu, a to  za ceny v průměru o 20% nižší oproti cenám v maloobchodech. Největší zájem byl tradičně o biopečivo z naší pekárny, bioovoce a biozeleninu z naší ekofarmy, a také např. o sójové nápoje Provamel, bezmasé paštiky Granovita a zdravé sladké dobroty jako jsou vafle, pop corn, lízátka a tyčinky, samozřejmě v bio kvalitě. Nabízeli jsme také 30 druhů ekologických čisticích prostředků Ecover a více než 120 výrobků přírodní kosmetiky a biokosmetiky, převážně značky Jason. 

Hostem dne byl na Biodožínkách Dr. Hans Diehl, odborník v oblasti zdravého životního stylu, který se specializuje na studium civilizačních chorob. Ve své přednášce Dr. Diehl názorně ukázal, jak různé choroby vznikají (ukládání cholesterolu a vznik infarktu) a jak lze těmto i jiným chronickým onemocněním předejít pomocí vhodně složené zdravé stravy a zdravého způsobu života. Hans Diehl také představil dvě ze svých knih, které vyšly v češtině (Síla zdraví a Umění žít zdravě).

Podobným tématům byla věnována i naše Výstavka zdraví. Lidé zde měli např. možnost zjistit, v jaké zdravotní kondici jsou a jaký je jejich zdravotní věk (health age). V závislosti na opotřebení organismu může být zdravotní věk nižší či naopak vyšší než věk skutečný, biologický. Zájemci se mohli poradit, jak lze právě zdravým životním stylem organismus udržovat v dobrém stavu a chránit před negativními vlivy a civilizačními chorobami.

V rámci Biodožínek 2007 se také uskutečnil 2. ročník Běhu Klubů zdraví. Na startovní čáru se postavilo více než 50 soutěžících v několika kategoriích. Nejmenší účastníci běželi 300 m dlouhý „MIMI“ okruh, nejdelší „dospělácký“ okruh naopak měřil 6,6 km.

Pořadatelé samozřejmě nezapomněli ani na děti, právě naopak. Pro nejmenší zde byly připraveny různé soutěže a hry, ale také např. zábavně-vzdělávací program Kdo šetří, má za tři (o tom, jak mohu i děti přispět k úsporám vody a energie v domácnosti). Dále se mohly děti zúčastnit zmíněného běhu Klubů zdraví anebo se třeba svézt na koních.
Návštěvníci dále měli možnost seznámit se s historií společnosti Country Life, a to na přednášce Otakara Jiránka, zakladatele a ředitele společnosti. Obrovský zájem byl o odpolední kurz zdravého vaření pod vedením Romana Uhrina, autora několika kuchařek zdravé kuchyně. Kurz byl věnovaný tématu „Pečeme z kamutu“. Kamut je prastarý druh pšenice, vysoce biologicky hodnotný. Přestože obsahuje lepek, je nealergizující, a tudíž vhodný i pro alergiky.

Návštěvníci dále mohli shlédnout prezentace různých ekologických neziskových organizací či si prohlédnout a nakoupit výrobky dalších vystavovatelů. Velké zastoupení zde letos měly Fair Trade produkty. Fair Trade (neboli spravedlivý obchod) garantuje zemědělcům a výrobcům v Africe, Asii a Latinské Americe, že dostanou za své produkty spravedlivě zaplaceno.

S velkým až neočekáváným zájmem se setkaly exkurze na ekofarmě, ve mlýně, baličce a biopekárně. Oživením Biodožínek byl odpolední koncert Marantha Gospel Choir, který zvedl ze židle nejednoho posluchače. Závěrečná tombola také přilákala mnoho účastníků. Hrálo se v ní o 20 cen, hlavní cenou bylo nádobí z kukuřičného škrobu a poukaz na nákup v prodejnách Country Life v hodnotě 2000 Kč.

Původním smyslem dožínek je poděkování Bohu za úrodu. Na to nechceme zapomínat, a proto bylo součástí našich Biodožínek i díkůvzdání

Děkujeme za rekordní účast na Biodžínkách 2007 a rádi bychom Vás již dnes pozvali na příští, půlkulatý ročník – 5. Biodožínky Country Life se uskuteční 14. září 2008.

 Fotografie z Biodožínek 2007 najdete na www.countrylife.cz. Na vyžádání můžeme všechny fotografie poskytnout i v tiskové kvalitě.  

 Kontakt: Martin Mikláš (koordinátor přípravy Biodožínek) – marketing@countrylife.cz, tel: 311 712 426

O společnosti Country Life:

Společnost Country Life byla založena v roce 1991 a jejím posláním je propagace zdravého životního stylu. Jako první přinesla biopotraviny na náš trh. Provozuje velkoobchod, čtyři prodejny biopotravin a zdravé stravy a také vegetariánské  restaurace v Praze v Melantrichově ulici a Jungmannově ulici. V Nenačovicích u Berouna realizuje projekt ekologického centra. Nachází se zde sídlo společnosti, ekologická farma a vzdělávací centrum Institut životního stylu. Country Life je členem Svazu ekologických zemědělců Pro-Bio a mezinárodních sdružení OCI a ASI (firem a institucí podnikajících korektně).
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů