Pátek, 19. dubna 2024

Růst zdravých potravin

Růst zdravých potravin
Tržby za biopotraviny by letos v Česku měly poprvé překročit miliardu korun. Znamená to, že "nepráškované" potraviny, jejichž produkce se obejde bez umělých hnojiv, pesticidů, syntetických barev a příchutí, si v českém jídelníčku najdou více prostoru. "Zatímco loni za biopotraviny Češi utratili 760 milionů korun, letos by za ně měli vydat 1,3 miliardy," odhaduje Tomáš Václavík z agentury Green marketing. Český trh s biopotravinami, jak říká, roste nejrychleji v celé Evropě, do "zeleného konzumu" v západoevropských státech však máme daleko. Ve srovnání s Rakouskem jsme na pouhých 3,6 % tamní spotřeby. Na loňské spotřebě potravin v ČR se biopotraviny podílely zanedbatelnými třemi a půl promile.

Prodej u nás rozhýbaly především obchodní řetězce. Polovina sortimentu (56 %) však pochází ze zahraničí. Z ročenky Český trh s biopotravinami, vydané Green marketingem, vyplývá, že se loni počet domácích výrobců zvýšil o 27 na současných 152 firem. Kromě farem se do výroby biopotravin pustili i velcí domácí producenti, například Olma, Polabské mlékárny, Kostelecké uzeniny či Jizerské pekárny.

O zájem spotřebitelů se budou biopotraviny ucházet celé září, kde je budou moci lidé zdarma ochutnat na akcích Měsíce biopotravin (podrobnosti na www.mesicbiopotravin.cz). Finanční podporu českým biopotravinám udělila Evropská komise, která na jejich propagaci pro příští tři roky věnuje spolu s Ministerstvem zemědělství ČR 25 milionů korun. Studie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze zjistila, že ekologicky pěstovaná zelenina má více vitamínu C a méně dusičnanů, avšak výnosy jsou poloviční proti běžné produkci.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů