Pátek, 19. dubna 2024

Karty na světovém trhu biopaliv se rozdají do konce roku 2012

Karty na světovém trhu biopaliv se rozdají do konce roku 2012

Producenti bioetanolu a bionafty se stanou čistými exportéry. Vyplývá to z nové studie společnosti Accenture.
Globální studie zkoumající klíčové faktory, které budou utvářet rozvíjející se průmysl výroby biopaliv, odhalila, že do roku 2012 na trhu biopaliv pravděpodobně uspějí společnosti, které se dokážou dobře orientovat ve škále místních nařízení a které jsou dostatečně flexibilní, aby dokázaly pracovat s velkým množstvím neznámých, jako je například rozvoj nové generace technologií, vývoj hybridních vozidel na automobilovém trhu a také to, co dělají hlavní spotřebitelé energie, jako jsou Čína, Indie a Japonsko.

Klíčové faktory, které ovlivňují budoucí úspěch nebo neúspěch společností soutěžících na trhu biopaliv jsou.

Schopnost společností dlouhodobě odhadnout nabídku výchozích surovin, související náklady na uskladnění a přepravu, schopnost snižovat produkční náklady a zvyšovat hektarové výnosy z výchozích surovin.

Neustávající tlak ze strany vlád, hlavně v zemích s vysokou poptávkou jako jsou Spojené státy, Čína, Indie a Evropská unie, které si chtějí zajistit dostatek zdrojů energie prostřednictvím jejich diversifikace a zvyšováním domácí produkce.

Postoj vlád převážné většiny zemí, které upřednostňují podporu zemědělství.

Nařízení podporující použití biopaliv se záměrem snížit emise CO2.
„Nejprve se očekává boom následovaný poklesem v souvislosti s tím, jak se zjasní pravidla na trhu. Až se situace stabilizuje, zůstane na trhu aktivních jen několik stálých hráčů,“ říká Melissa Stark vedoucí pracovnice z oddělení energetického průmyslu společnosti Accenture.

Různé země se v oblasti biopaliv rozvíjejí různou rychlostí a podnikají rozdílné kroky k tomu, aby vytvořily světový trh produkující biopaliva.

„Náš průzkum ukazuje, že největší nejistotou budoucího vývoje v oblasti biopaliv jsou technologie,“ říká Melissa Stark. „Technologie budou stále zlepšovat ekonomiku rozvoje biopaliv, ale stále není jisté, které z nich budou mít největší dopad a jakou váhu nakonec celé odvětví bude mít.“

Studie také zahrnovala srovnávací analýzu prvotních surovin. Na základě interview s klíčovými akcionáři v průmyslu biopaliv bylo zjištěno, že surovina, která bude mít největší podíl na trhu při výrobě bioetanolu, je cukrová třtina.

Co se týče bionafty, odpovědi se lišily a zahrnovaly sojové boby, řepková semena, jatrophu, kokosové boby a palmový olej. Na surovině, která bude pro výrobu dominantní, se však respondenti neshodli. Důležitost sóji a jatrophy při výrobě bionafty stále narůstá s tím, jak je budoucí použití palmového oleje ohroženo jeho neudržitelností.

Zdroj: Science world, redakčně upraveno a zkráceno

http://www.inovace.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů