Pátek, 19. dubna 2024

Odborník OSN: Výroba biopaliv je zločin na lidech

Odborník OSN: Výroba biopaliv je zločin na lidech
Za "zločin proti lidskosti" označil expert OSN Jean Ziegler výrobu biopaliv. Rozšířenější pěstování zemědělských plodin, které se pak využijí k výrobě biopaliv, podle něj zvyšuje ceny užitných plodin, pozemků i vody a znemožňuje chudým zemím přístup k základním potravinám. Ziegler, zvláštní zmocněnec OSN pro právo na výživu, to prohlásil podle agentury DPA v New Yorku v noci z pátku na sobotu a naléhal na zastavení světové produkce biopaliv alespoň na pět let.

Ziegler poukázal na to, že jen ceny pšenice se během jediného roku zdvojnásobily. Na růst cen tlačí i pěstování kukuřice používané k výrobě etanolu nebo cukru. Udrží-li se tento trend, nebudou chudé země schopny dovážet více potravin pro své obyvatele.

"Je to zločin proti lidskosti, pěstovat na hospodářsky výnosné půdě potravinové plodiny, které se potom spálí jako pohonné hmoty," prohlásil Ziegler.

Na Zemi v současnosti hladoví více než 800 milionů lidí. Potravin je přitom dostatek. "Za hladovění mohou lidé. Je to problém přístupu, nikoliv přelidnění, nebo nedostatečné produkce. Lidská rozhodnutí mohou situaci změnit," prohlásil Ziegler.

Nejde o první apel tohoto druhu. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) označila ve své zářijové studii dopad biopaliv na přírodu horší než vliv běžných ropných paliv. Podobně jako Ziegler kritizovala skutečnost, že podpora biopaliv vede k prudkému růstu cen potravin, a pozastavila se nad možným negativním dopadem jejich výroby na životní prostředí.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů