Čtvrtek, 25. dubna 2024

Biopaliva – ekologický zmetek a katastrofa pro chudé

Biopaliva – ekologický zmetek a katastrofa pro chudé

Cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly, řekl bych, když jsem zrovna v náladě věřit tomu, že různé údajně ekologické nápady jsou stvořeny v hlavách různých demagogů jen díky jejich neodbornosti. Posledním velkým zmetkem jsou právě biopaliva, která si neumí vynachválit jak prezident – intelektuál Bush v USA, stejně jako prezident – bývalý odborář Lula da Silva v Brazílii. Jaká to nevzácná shoda na poli údajně ekologickém!!

V poslední době se konečně ve světových médiích objevily poznatky profesora Paula J. Crutzena, uznávané kapacity v oboru chemie, za kterou také obdržel Nobelovu cenu. Ten poukazuje na to, že používání biopaliv může vést až ke zdvojnásobení produkce oxidu dusného, což by mělo za následek výrazné posílení skleníkového efektu a rychlejší vytváření ozónové díry. To jsou věci, které může posoudit jen renomovaný a zkušený specialista. My laikové musíme věřit, tak jako věříme tomu, že platí Pythagorova věta. Prozatím věřím tomu, že držitel Nobelovy ceny za chemii je ve vědě Pan Někdo. To samozřejmě rozhodně neplatí o Nobelově ceně za mír, jejímž držitelem je i Arafat nebo Al Gore, čímž je toto ocenění degradováno někam hodně dolů, kde je hodně stydno.

Jsou ovšem i důsledky jiné, které pochopí každý zdravý dospělec vybavený rozumem domácím - mám na mysli ekonomické a následující drtivé sociální dopady masového používání tzv. biopaliv. Na ty nově upozornil zvláštní zpravodaj OSN Jean Ziegler. Ten potvrdil obavy mnohých, kteří používají k myšlení hlavu a ne koleno – logickým důsledkem používání biopaliv bude obrovské zvýšení plochy, na které budou příslušné technické plodiny pěstovány, protože po nich opět velmi pochopitelně bude obrovská poptávka na trhu. Dalším důsledkem bude to, že na ostatní plodiny, které jsou důležité pro produkci základních potravin, zbude místa méně a jejich cena velmi citelně vzroste. „Normální“ plodiny zkrátka nebudou pro zemědělce tak finančně atraktivní.

 

Nás v bohatém světě to zamrzí, ve světě rozvojovém to bude znamenat opravdovou katastrofu s velkým K. Obrovské sociální otřesy, který vyvolají masy ještě více chudých a zbídačelých, pak dopadnou přímo či nepřímo na nás všechny. Ekologové by si mohli občas zalistovat v jim pravděpodobně neznámém eseji F. Bastiata Co je a co není vidět. Je tam na úrovni měšťanky vylíčeno, že věci zpravidla mívají i jiné než jen ty zcela zjevné a na první pohled viditelné následky. Vřele doporučuji.

 

„Ekolog“ tak tzv. biopalivy opět zabil obě mouchy jednou ranou – jak příroda, tak člověk trpí více. A hned je co řešit, hned jsou tu jiné zdroje možných obrovských a hlavně jistých a stálých příjmů pro velešikovné nátlakové skupiny a hlavně hospodářské kruhy, které jsou na ně napojené. Nemluvím tady o žádném spiknutí, jen o přirozené snaze mnohých šikulů nepřirozeně vydělávat. Jak na svém blogu opakovaně napsal pan Macek - obchod se strachem funguje skvěle a také skvěle vynáší. Já bych dodal, že v tomto případě také "skvěle" rozšiřuje prostor pro korupci.

 

Opět se mi v této souvislosti připomínají nápady ministra Bursíka. Když už Češi trhají rekordy v objemu recyklovaných odpadů, přijde s nějakou hloupostí, která tyto výsledky spolehlivě pohřbí – to je případ nápadu se zálohováním plastových lahví. Opravdu myšlenka hodná myslivce.

 

Když mám náladu věřit spíše tomu, že některé tzv. ekologické nápady nejsou jen důsledkem neodbornosti, kloním se jako prostý kluk z vesnice spíše k otázce, kdo a jak si na tom namastí kapsu. To bude asi – jak nám radí moudrá matka zkušenost – daleko lepší otázka. To zas bude moudých projektů, které nám provětrají šrajtofle ještě dřív, než začnou!! Straky jedny zelené!! ;)

Napsáno pro blog.idnes.cz

Autor: David Prokop

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů