Pátek, 19. dubna 2024

Zetor uvažuje o výrobě traktorů na naftu i biopaliva

Zetor uvažuje o výrobě traktorů na naftu i biopaliva
Firma Zetor uvažuje o výrobě traktorů, které by jezdily na naftu i biopaliva. Jak uvedl mediální zástupce Zetoru Miroslav Toman, výrobní náklady dvoupalivového traktoru jsou oproti běžným strojům asi o 50.000 Kč vyšší. Firma zatím zkouší první prototypy, a podle výsledků rozhodne o sériové výrobě - mohla by je začít vyrábět během několika let. Dvoupalivový prototyp představí poprvé v Německu na listopadovém odborném veletrhu Agritechnika, ale kdy by mohla začít jeho výroba, zatím není známo. Novým strojem by Zetor zvýšil svoji konkurenceschopnost, vzhledem k tomu, že někteří zahraniční výrobci už biopalivové nádrže do traktorů montují.

Stroje mají směřovat hlavně do zemí Evropské unie, nejzajímavější trhy budou pro brněnskou firmu Slovensko, Německo a Polsko, kam už teď směřuje víc než polovina její produkce. Kolik strojů tam podnik dodá, bude však záležet hlavně na dotačních podmínkách v jednotlivých zemích. Biopaliva jsou považována za ekologičtější a navíc přinášejí zemědělcům úsporu provozních nákladů, což EU oceňuje příspěvky na nákup strojů používajících tyto pohonné hmoty.

Uvažovaná novinka by mohla firmě pomoci překonat hranici 14.000 vyrobených traktorů za rok, kterou chce Zetor překročit během několika let. Letos odhaduje, že vyrobí a prodá přes 7000 strojů.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů