Úterý, 23. dubna 2024

Polovinu Setuzy už mají Němci

Polovinu Setuzy už mají Němci
Největší výrobce surovin pro bionaftu v zemi, společnost Setuza, už z padesáti procent patří německé firmě Campa. Transakci potvrdil HN šéf Setuzy Martin Procházka.

"Zároveň naše druhá firma Spolchemie získala za deset milionů eur čtvrtinový podíl v Campě," dodal Procházka, jenž je současně i ředitelem chemičky Spolchemie. Její majoritní majitel ViaChem vlastní také druhou půlku Setuzy.

Od propojení si obě strany slibují posílení pozic v Česku i Německu. Spojí pod jednu střechu nákup surovin, výrobu biosložky i odbyt.

Chytá Setuza nový dech?

K vlastnickým přesunům došlo poté, co minulý měsíc ze Setuzy odešel finanční investor PPF Investments, spravující i peníze nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. PPFI prodala svůj podíl Campě. Kolik na svém zhruba půlročním působení v Setuze vydělali, zástupci PPFI neuvádějí.

Kellnerovi investoři pomohli Setuze v době, která pro ni byla nejkritičtější. Firma totiž byla do léta v exekuci kvůli čtyřmiliardovému dluhu u státu. Navíc jí "kazil pověst" kontroverzní podnikatel Tomáš Pitr, jenž Setuzu ovládal do loňska. Nyní se skrývá před nástupem pětiletého trestu vězení.

Právě PPFI přitom vyjednala se státem smír a uhradila dluh.

Nyní Setuza nahrazuje finančního partnera strategickým a nadechuje se k lepším zítřkům. Za letošek ovšem podle Procházky ještě vykáže ztrátu ve stovkách milionů korun.

Jak propojení s Němci konkrétně vypadá? Společná česko-německá firma Campaspol zastřešuje výrobu metylesteru. A to jak v podnicích Setuzy v Ústí nad Labem a Olomouci, tak v bavorském Straubingu. Druhá společná firma Oleofin se pak postará o obchod.

"Setuza bude mít celkovou kapacitu 150 tisíc tun, což zatím stačí na pokrytí potřeb celého domácího trhu. Campa má ve Straubingu také takovou kapacitu, do tří let se ale chce dostat až na 350 tisíc tun," říká Procházka. Campaspol tak může v budoucnu zásobovat celý domácí trh - pokud si to konkurence nechá líbit.

Například Agropol na podzim zahájil v Milíně na Příbramsku výrobu 35 tisíc tun metylesteru. "Určitě jsme schopni obstát i vůči Setuze," tvrdí šéf Agropolu Jiří Malúš.

O výstavbě továrny na metylester rozhodl i další velký hráč v obchodu s řepkou, agrochemický gigant Agrofert. "Budeme mít v Lovosicích tu nejmodernější technologii," prohlásil šéf Agrofertu Andrej Babiš.

Spolchemii se daří

Setuza si přesto věří. Jak si však vůbec tato firma, propadající se stále do hrozivých červených čísel, může smělé plány dovolit?

Firmu nesporně drží nad vodou úspěchy českého spoluvlastníka Setuzy, společnosti ViaChem. Její chemička Spolchemie letos láme výsledkové rekordy. Procházka připouští, že zisk bude výrazně vyšší než loňských 112 milionů.

Spolchemii v rozvoji nijak nebrzdí kuloární informace, podle nichž je skutečným majitelem ViaChemu jiný podnikatel se spornou pověstí - Pitrův bývalý přítel Petr Sisák. Ten figuroval například v případech vytunelovaných bank.

Sám Sisák s novináři nehovoří.

"Složení akcionářů ViaChemu nikdy nekomentujeme," říká Procházka. Dodává, že se soustřeďuje jen na rozvoj firem. Spolchemie pod jeho vedením letos například otevřela novou výrobu pryskyřic, ve spolupráci s japonskou firmou DIC. Díky tomu je už ve výrobě pryskyřic evropskou trojkou.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů