Čtvrtek, 18. dubna 2024

Některé biopotraviny u nás příliš ekologické nejsou

Některé biopotraviny u nás příliš ekologické nejsou

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Biopotraviny si pomalu získávají oblibu i u českých spotřebitelů. Problém je však v tom, že českých výrobců je málo a biopotraviny se sem musejí dovážet z jiných, mnohdy velice vzdálených zemí.  Takové výrobky už životnímu prostředí prospěšné nejsou.

„Dříve jsme propagovali biopotraviny bez ohledu na zemi původu. Nyní jsme názor změnili. Biopotraviny dovezené přes půl světa například z Číny nejsou, podle našeho názoru, ekologické,“ řekl Ondřej Šanda z Hnutí Duha.

Podle výzkumu pocházela v loňském roce více než polovina biopotravin zakoupených v českých obchodech (56 %) z dovozu. Mezi hlavní příčiny, proč se tyto komodity dováží, patří zejména nedostatečná nabídka domácích výrobců biopotravin.

„Nejbližší místo, odkud bereme zboží je Jihlava, místních výrobců je málo,“ řekla včera Deníku Šárka Dominová, majitelka obchodu se zdravou výživou Slunečnice. Jen několik málo jihočeských ekofarem nabízí obchodu kozí sýry a výrobky z kozího mléka.

Další bioprodukty pochází hlavně z Německa a dalších států západní Evropy, některé tyčinky a oříšky se ale dováží až z Ameriky. „Je nesmysl to dovážet, ale náš stát výrobce biopotravin příliš nepodporuje. Například dotace na pěstování biozeleniny jsou tak směšné, že to nikoho nemůže uživit,“ dodává Dominová.

Dovoz z Číny

Až zarážející je import z Asie, zejména Číny. „Člověka až překvapí, kolik se sem toho z Číny vozí. I česká firma už vyrábí konzervy, ve kterých je ovoce z Číny,“ podivuje se Andrea Hošková z Českých Budějovic. „Evropská unie všechno kontroluje, ale u potravin z Asie si nemůžeme být jisti, co všechno v nich je a jak se vyrábí,“ sděluje své obavy.

Zájem o biopotraviny  mezi zákazníky supermarketů roste. „Nejvíc se projevuje u čerstvých potravin, hlavně u mléčných výrobků, jogurtů,“ uvedl Boris Malý z hypermarketu Globus. Tesco dokonce letos na podzim zavedlo vlastní řadu biopotravin. „Podle našich statistik je velká poptávka po mase z ekologických chovů, velmi žádané je biohovězí,“ řekla Deníku Lucie Turnovská z Teska.
 

Daniela Bicková
http://www.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů