Sobota, 20. dubna 2024

Plzeňská teplárenská rozšiřuje spalování biomasy

Plzeňská teplárenská rozšiřuje spalování biomasy

Za 11 milionů korun koupila v dražbě Plzeňská teplárenská bývalý masokombinát v sousedství svého areálu. Městská teplárna tam plánuje vybudovat zpracovnu a přípravnu biomasy. Toto palivo zatím spaluje spolu s uhlím, ale do dvou let vybuduje firma kotel na čistou biomasu. Podnik jí chce spalovat až 180.000 tun, čímž by nahradil třetinu současné potřeby hnědého uhlí. 

Podnik letos spálí spolu s uhlím 60.000 tun dřevního odpadu z lesů a pil, což je dvojnásobek oproti loňsku. Stát takto vyrobenou elektřinu vykupuje za dvojnásobnou cenu než energii vyrobenou v uhelných zdrojích. Plzeňská teplárenská má nyní sedm velkých dodavatelů štěpky, celkem asi 50. Letos podnik vložil 32 milionů korun do výstavby sušičky dřeva.

Biomasa - Autor:cs.wikipedia.org
 Náhled[400x300]  
Biomasa
Autor:   cs.wikipedia.org   

Do konce roku 2009 zprovozní nový blok na spalování biomasy za 750 milionů až 800 milionů Kč. Nový kotel s tepelným výkonem 30 MW a turbínou deset MW elektrických by měl ročně spalovat až 120.000 tun dřevního odpadu. Do března příštího roku vybere firma dodavatele.

Letos v červnu podepsala Plzeňská teplárenská desetiletou smlouvu s konsorciem zemědělců na roční nákup 30.000 tun produkce energetických plodin. Sedm zemědělských firem už vysadilo stovky hektarů obilí triticale.

Nový kotel by mohl spalovat také pivovarské mláto z Plzeňského Prazdroje sídlícího v sousedním areálu. Zatímco energetické využití dřevní štěpky stát podporuje vyššími cenami za výkup "zelené" elektřiny, mláto nikoliv. V současné době probíhají jednání, aby bylo mláto uznáno jako zvláštní kategorie biopaliva.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů