Čtvrtek, 25. dubna 2024

JEDE TRAKTOR – sbírka zemědělské techniky NZM

JEDE TRAKTOR – sbírka zemědělské techniky NZM

   Jednou z nejvýznamnějších sbírek Národního zemědělského muzea Praha je kolekce historické zemědělské techniky, jedna z typově nejucelenějších kolekcí svého druhu Evropě. Sbírka motorové techniky NZM je od roku 2002 uložena v Čáslavi, v tamní pobočce NZM Praha - Muzeu zemědělské techniky (mj. 200 traktorů).  V hlavní budově NZM Praha (Kostelní 44, Praha 7 –Letná) byla  v březnu roku 2006 otevřena moderní stálá expozice, která představuje výběr unikátní historické motorové  zemědělské  techniky (traktory, žentoury,, parní stroje, mlátičky aj.), která je jinak k vidění hlavně v Čáslavi.

    Expozice na ploše  520 m2 návštěvníkům nabízí pod názvem „Jede traktor – sbírka zemědělské techniky NZM“ - dvacítku nejdůležitějších předmětů (traktory, stabilní motory mlátičky, motorové mlátičky). Stálá expozice má interaktivní charakter a její součástí je i test k získání „řidičského průkazu“,  elektronické hry, herní konzole, vzdělávací a výukové programy a „stáj traktorů“ (malých šlapacích traktůrků) k zapůjčení pro nejmenší návštěvníky. Jeden z vystavených exponátů - traktorů si dospělí návštěvníci i děti,  pod dohledem dospělých, mohou  vyzkoušet a „osahat“. Celá expozice je koncipována jako příběh, který provází návštěvníka historií mechanizace náročné práce lidí pracujících v zemědělství a lesnictví.

    Součástí expozice je i katalog, který je k dostání na pokladně, stejně jako reklamní a propagační předměty a materiály nebo suvenýry (papírové vystřihovánky modelů vystavených traktorů, plastikové a kovové modely apod.). Na expozici v blízké budoucnosti naváží i úpravy dvora, který by měl sloužit jako ilustrace pro práci s vystavovanými předměty i jako místo pro setkávání s veřejností.

Expozice vznikla díky podpoře Ministerstva kultury ČR a Ministerstva zemědělství ČR.

Hlavní partner:  ZETOR  a.s.

Partner:  N & N Košátky  s.r.o.

Mediální partneři: Český rozhlas 2 - Praha, Právo, Senior Revue, Zemědělec

 Expozice „Jede traktor – sbírka zemědělské techniky NZM“  je v pražském ústředí Národního zemědělského muzea Praha (Kostelní 44, Praha 7) otevřena denně, s výjimkou pondělí, vždy od 9 do 17 hodin.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů