Pátek, 19. dubna 2024

Britští poslanci vytáhli do boje proti biopalivům

Britští poslanci vytáhli do boje proti biopalivům
Britská vláda by měla uvalit moratorium na využívání biopaliv, protože pohonné hmoty vyráběné ze zemědělských plodin škodí životnímu prostředí a zvyšují ceny potravin. Vládu k tomu včera vyzval parlamentní výbor pro hodnocení životního prostředí.

Zpráva výboru došla k závěru, že i přes příspěvek k omezování emisí skleníkových plynů v dopravě má v současnosti většina biopaliv na životní prostředí záporný vliv, řekl předseda výboru Tim Yeo. Rozsáhlý průmysl výroby biopaliv také může podle zprávy vést k růstu cen potravin a mohl by ohrozit potravinovou bezpečnost v rozvojových zemích.

Změnu by podle parlamentního výboru mohla přinést druhá generace biopaliv z nezemědělských plodin a odpadních produktů. Výbor však konstatoval, že tyto technologie jsou teprve v plenkách.

Proti závěrům výboru se ale již postavila vlivná farmářská lobby, která z podpory biopaliv těží po celém světě nejvíce.

Britská vláda stanovila cíl zajišťovat biopalivy do roku 2010 pět procent domácí spotřeby pohonných hmot automobilů.

Tento týden chystá zásah proti biopalivům také Evropská komise. V plánu má směrnici, kde stanoví kritéria pro používání biopaliv a zohlední v nich dopad na přírodu a vliv na emise skleníkových plynů. Možnosti používání biopaliv by se tím měly omezit.

Eurokomisař pro životní prostředí Stavros Dimas již naznačil, že EU možná zruší cíl vyrábět do roku 2020 desetinu pohonných hmot z biopaliv.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů