Pátek, 19. dubna 2024

Brusel zahájí kontroly českých farem už za rok

Brusel zahájí kontroly českých farem už za rok
Evropská unie zkomplikuje život českým zemědělcům. K nim budou už od příštího roku jezdit náhodné kontroly, které prověří, zda dodržují unijní předpisy pro ochranu přírody, registraci dobytka či nezávadnost potravin. A pokud farmář pravidla poruší, přijde o část dotací z evropské kasy.

Dohodli se na tom včera v Bruselu unijní ministři zemědělství. Podle nich budou základní kontroly v Česku a v dalších postkomunistických zemích unie probíhat už od roku 2009. A o dva roky později, tedy v roce 2011, se čeští rolníci mohou "těšit" na kontroly rozšířené. Ty navíc prověří, zda farmář dodržuje veterinární pravidla a správně zachází se zvířaty.

Zemědělci nesouhlasí

Jde o kompromis. Původně totiž Česko a další státy prosazovaly, aby se na jejich zemědělce vztahovaly kontroly až od roku 2013. Tehdy totiž mají získávat unijní dotace v plné výši jako jejich západní kolegové. Evropská komise ale žádala, aby všechny kontroly probíhaly už od příštího roku po celé EU, tedy i v Česku.

"Čeští zemědělci se budou moci postupně na množství požadavků důkladně připravit," řekl včera v Bruselu náměstek ministra zemědělství Ivo Hlaváč. "Zároveň bude čas zavést a otestovat počítačovou databázi, která bude hlavní součástí kontrolního systému."

Farmáři ale nesouhlasí. Bojí se, že se jim zvýší náklady a že budou moci hůře konkurovat zemědělcům na Západě. "Nebudeme dostávat srovnatelné dotace, ale budeme muset plnit stejné normy," citovala včera ČTK Jana Velebu, prezidenta Agrární komory.

Podle Hlaváče je ovšem stále možné, že například pravidla správného zacházení se zvířaty se budou kontrolovat až od roku 2013. "Debata nekončí. Komise slíbila, že se některými nedořešenými otázkami ještě budeme zabývat," řekl náměstek.

Pravidla jsou jednodušší

Zatímco českým zemědělcům se život zkomplikuje, jejich protějškům ze starých členských zemí EU se mírně usnadní. Na západě Evropy totiž už kontroly probíhají několik let. A podle nových pravidel se zjednoduší.

Mají především probíhat v jeden den. "Není možné, aby například v pondělí přišel veterinář, v úterý kontrola na kvalitu potravin, ve středu kontrola ze státního zemědělského intervenčního fondu a ve čtvrtek se ten farmář dostal na pole," řekl Hlaváč.

Zemědělci zároveň nebudou muset platit pokutu za drobná porušení norem, ale vyslouží si jen upozornění. A i když dostanou nízkou pokutu, nebudou ji muset platit. Ministři se dohodli, že tato hranice bude sto eur (asi 2600 korun).

Kontroly budou provádět čeští odborníci, ročně mají zavítat ke zhruba jednomu procentu českých žadatelů o evropské dotace - tedy asi do dvou stovek farem.

Češi odmítají diskriminaci

Český ministr zemědělství Petr Gandalovič měl včera v Bruselu zároveň první příležitost odmítnout plány komise na změny ve financování evropského zemědělství. Těmi by totiž čeští zemědělci utrpěli zdaleka nejvíc z celé EU.

Brusel navrhuje seškrtat velkým zemědělským podnikům dotace až o pětačtyřicet procent. Češi by tak podle propočtů ministerstva zemědělství přišli o celkem čtrnáct procent přímých plateb, tedy asi o 126 milionů eur (tedy 3,3 miliardy korun).

Česko svoji pozici koordinuje s dalšími odpůrci tohoto kroku, tedy hlavně s Británií a Německem.

"Opatření by dopadlo na 2014 současných podniků, které obhospodařují téměř sedmasedmdesát procent zemědělské půdy. Došlo by k diskriminaci podniků, které by jinak na trhu obstály," řekl náměstek Hlaváč, podle něhož se bruselská debata o snížení nákladů na zemědělskou politiku potáhne ještě celou řadu měsíců.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů