Středa, 24. dubna 2024

Agrofert chce dál růst s novým šéfem

Agrofert chce dál růst s novým šéfem
Agrochemický holding Agrofert, jedna z největších firem v zemi, zažívá dva zásadní zlomy.

Především se tržby skupiny loni poprvé přehouply přes magickou hranici sto miliard korun - konkrétně loni na 111 miliard (předběžně, před konsolidací). Zisk dosáhl pěti miliard korun.

Za druhé: majitel Agrofertu Andrej Babiš poprvé předal operativní řízení někomu jinému. Petr Cingr je od ledna výkonným ředitelem holdingu. "Má na starost řízení centrály - to znamená vše od financí a daní až po logistiku, personalistiku a marketing," vypočítává Babiš, co vše na svého klíčového spolupracovníka převedl.

"Řídit provoz našeho holdingu už bylo docela šílené," dodává Babiš s upřímnou úlevou.

Sběratel firem

V počtu firem, které Agrofert ovládá, nebo v nich má podíl, totiž holding zřejmě nemá ve střední Evropě konkurenci. Patří do něj 224 společností, v nichž má aspoň desetiprocentní podíl. Zabývají se chemií (Agrofert je evropskou dvojkou ve výrobě hnojiv), zemědělstvím, potravinářstvím (mlýny, pekárny, masokombináty).

"Loni nám přibylo 34 nových firem. Ale také jich také 24 ubylo," říká Cingr, který má za úkol trochu pročistit "pavouka", jenž vytváří spletitou strukturu holdingu.

Cestou k tomu jsou interní fúze. A příkladem třeba "masná divize". "Na Slovensku jsme tři masokombináty sloučili pod jednu hlavičku společnosti Hyza. V Česku děláme totéž, hlavní značkou zůstanou Kostelecké uzeniny a Maso Planá," říká Cingr.

Faktem ale je, že zatímco se Agrofert snaží svoji strukturu zjednodušit, Babišův záměr vytvářet výrobní vertikály (s heslem "od vidlí po vidličku" - rozuměj například od zemědělství po masokombináty) do jeho impéria zase stále nové firmy přivádí.

Další čerstvou akvizici Babiš oznámil i včera. Čeká už jen na schválení antimonopolního úřadu, aby převzal slovenského výkupce obilí, společnost Belar. Firma sama sestává z třinácti podniků, má roční obrat 2,2 miliardy slovenských korun.

Protože nyní podle Babiše finanční investoři přeplácejí při koupi firem strategické zájemce, staví Agrofert některé nové podniky na zelené louce. Už loni to byla pekárna u Prahy, doslova i nazvaná "Zelená Louka". Do tří let má následovat nová drůbeží porážka v Kostelci. "Jednali jsme neúspěšně o převzetí drůbežáren Xaverov. Neuspěli jsme ani při získání líhní kuřat, takže i takovou investici možná uděláme zase na zelené louce," vysvětluje Babiš.

Cingr si vedle řízení centrály podrží i dohled nad některými konkrétními projekty. Například nad společností Preol, což bude zcela nová továrna na surovinu pro výrobu bionafty v Lovosicích. "Počítáme se spuštěním provozu v dubnu 2009," potvrzuje Cingr.

Bionaftě věří i přesto, že nyní Evropská unie chladí své původní nadšení. "Budeme mít výhodu synergií: vlastní dodávky suroviny - řepky, a to i z našich firem v Německu. Podle vývoje cen budeme moci vyrábět jedlý olej nebo bionaftu. Tu navíc můžeme sami využívat v našich více než třech tisících nákladních automobilů. Pokud by stoprocentní bionafta byla osvobozena od spotřební daně, pak bychom ji mohli využívat už dnes místo nafty," propočítává Cingr.

Příliš divoký východ

Díky tomu, že nový zákon už nevyžaduje z prodeje firem tak vysoký odvod daní, plánuje Agrofert i prodej některých svých společností. "Nejspíš z oboru chemie," naznačuje Babiš.

Zatímco Cingr přebírá provoz, Babiš si ponechává strategické rozhodování. Má jasno v tom, kam expandovat. Na rozdíl od řady jiných firem ho neláká východ.

"Chceme se stát lídry ve všech našich oborech ve střední Evropě. Vedle Česka a Slovenska se díváme po akvizicích v Německu, Rakousku, Maďarsku. Ale třeba Polsko nebo země dál na východ nás nelákají. Chceme raději státy se stabilním právním a podnikatelským prostředím," říká Babiš.

Tvrdí, že při pokusech o akvizice třeba na Ukrajině nebo v Srbsku Agrofert leckdy neobstál vůči tamní konkurenci, i když nabízel lepší podmínky. "Na jednu stranu se nedivím - kdyby se někdo hrnul na náš trh, také bychom se mu postavili," přiznává. "Ale samozřejmě jen naprosto zákonnými prostředky," dodává rychle.

Podle Cingra bude Agrofert další expanzi směřovat hlavně do zemědělství a potravinářství.

"Chceme se stát především nepostradatelnými partnery pro obchodní řetězce, od diskontů po supermarkety. Nabídnout jim celý základní sortiment pekárenských a masných výrobků, které požadují," říká Cingr.

Věří, že Agrofert začne víc zhodnocovat i to, že má všechny stupně agropotravinářské výroby. "Můžeme podle vývoje cen prodávat obilí nebo ho použít pro výkrm zvířat, a samozřejmě vše završit výrobou potravin," vysvětluje taktiku firmy.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů