Pátek, 29. března 2024

Půst a plynaté krávy

Půst a plynaté krávy

 Také jste si ještě donedávna mysleli, že největší podíl na produkci skleníkových plynů mají čadící továrenské komíny nezodpovědných výrobců v Číně a USA, jejichž lobbisté a vlády cynicky ignorovali Kjótský protokol? A z poškozování ozonové vrstvy jste obviňovali motoristy a automobilky, které s požehnáním Evropské komise ani letos nesplní slibovaná omezení svých škodlivých emisí? Možná jsme jim trochu křivdili.

Naštěstí totiž vešlo ve známost, že v disciplíně "Přitápíme planetě" náleží ve skutečnosti přední místo chovatelům dobytka. A že největšího ropáka v oboru si zaslouží jejich svěřenci.

Minulý měsíc popsali varovné důsledky zejména intenzivních chovů ekologové Greenpeace v globální zprávě Cool Farming, podle níž se zemědělství na světové produkci skleníkových plynů podílí již 17-32 procenty, ale podrobně na vedlejší účinky farmaření upozornila už roku 2006 Světová potravinová organizace OSN zprávou "Dlouhý stín stáda". Z ní vyplývá, že živočišná výroba generuje víc skleníkových plynů (18 %) než veškerá automobilová, letecká i lodní doprava dohromady.

Především má však chov dobytka dvoutřetinový podíl na celkové produkci oxidu dusného, který je pro ozonovou vrstvu třistakrát škodlivější než emise oxidu uhličitého. Podobně také "bioplyny" vytvářené na trase od bachoru po slez až v půldruhé miliardě krav představují 37 procent veškerých zplodin metanu. Ten je přitom ve srovnání se škodlivým CO2 agresivnější víc než dvacetkrát. Plynatí čtvernožci tedy společné klima ohrožují víc než stáda zakazovaných dvoutaktů. A ještě stačí vygenerovat 64 procent emisí čpavku, jež jsou zas hlavní příčinou tvorby kyselých dešťů.


Co teď ale s tím?

Nepřehnojovat pole, radí Greenpeace, ale bez dusičnanů se současné zemědělství už podle expertů neobejde. Kopírovat motoristický model a nasadit kravám "výfukové" katalyzátory je stěží myslitelné, i když se už skutečně zkoumá, jaký druh krmiva může jejich metanové větry do budoucna omezit. Nabízejí se však i jiné analogie s automobilismem. Například vyšší zdanění by mělo neekologický chov teoreticky omezit podobně jako neekologickou dopravu. Na věci už se ostatně pracuje. I čeští farmáři již čtvrtým rokem v rámci "nitrátové směrnice" (a kvůli podmíněným dotacím z EU) vypočítávají objemy kravského odpadu a na svých loukách měří následné úniky nebezpečných dusičnanů. U jediné krávy jde mimochodem o tuny ročně.

Spotřebitelům tu ovšem zůstává ještě jedna nepopulární možnost: Přejít na ekologičtější provoz a snížit konzumaci masa. Vždyť radí-li osvěta v případě automobilových zplodin vyměňovat volant za cyklistická řídítka, mohou se se svým "palivem" uskrovnit i masožravci. V extrémním případě se každý ochránce ozonové vrstvy může stát veganem nebo se alespoň chystat na stále vzácnější řízky a krkovičky (OSN do zprávy zahrnuje i chov prasat). A prokládat přitom obilné placky rybami, kterých prý kvůli dobytkářským splaškům při ústí Mississippi nebo v Jihočínském moři už také rychle ubývá.

I lidem bez popelce na čele musí být jasné, že příležitost k dietním změnám se nabízí právě teď, v započatém období křesťanského půstu: "Nestačí už ukazovat prstem na viníky a stále požadovat, aby s tím za nás něco dělali jiní," prohlásil tento týden k ekologické hrozbě třetí muž anglikánské církve, londýnský biskup Richard Chartres. I on období náboženského půstu spojuje s naléhavými otázkami klimatických změn. Opět je ale, zdá se, přitom všechno jinak.

Pro tradiční čtyřicetidenní období křesťanského kalendáře totiž Church of England nabízí letos celkem netradiční pokyny, které s masovou dietou příliš nesouvisejí. Třeba vyšroubovat hlavní žárovku v domě, nechat alespoň jeden den nádobí ve dřezu, stáhnout topení o jeden dílek a namísto umělohmotného sáčku si v obchodě nákup strkat do přinesené tašky. Jednotlivé úkony rozepisují britští duchovní den po dni, ve čtyřiceti krocích. A mezi slovy o Kristovi či o pomoci vzdáleným bližním, kteří v Bangladéši, Etiopii nebo Nigeru už následky klimatických změn pociťují na vlastní kůži, nezapomínají biskupové ani na postní návody ke kontrole zbytečného průvanu v domácnosti.

I římský papež Benedikt XVI. o Vánocích upozorňoval na environmentální problémy planety, praktici z Albionu teď ale přispěchali s manuálem na jejich řešení.
Možná jsou spíše symbolická, nicméně tři z pěti dospělých Britů jsou prý ochotni na energetické uskrovnění během Chartresova "uhlíkového půstu" přistoupit. Což se od výše zmiňovaného návrhu na snížení spotřeby masa po jedlících Západu zřejmě zatím očekávat nedá.
Asi proto také nobelovský laureát Al Gore ve svém filmu Nepříjemná pravda (!) Američanům raději nenavrhoval, aby se vzdali svých stád a steaků. Přestože vyrůstal na farmě v Tennessee a o kravském metanu musí vědět svoje.

Bioplyny vytvářené na trase od bachoru po slez v půldruhé miliardě krav představují 37 % veškerých zplodin metanu, který je mnohem agresivnější než CO2. Plynatí čtvernožci tak společné klima ohrožují víc než stáda zakazovaných dvoutaktů.

O autorovi: Jan Čáp, redaktor Orientace

Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů