Pátek, 26. dubna 2024

Úlevy mají zvýšit zájem o biopaliva

Úlevy mají zvýšit zájem o biopaliva
Biopaliva by měla již příští rok výrazně zlevnit. Pokud totiž vláda schválí návrh ekologů, budou biolíh a metylester řepkového oleje (MEŘO) osvobozeny od spotřební daně. Včera to na konferenci o alternativních palivech v dopravě potvrdil náměstek ministra životního prostředí Aleš Kuták.

Víceletý program uplatnění biopaliv v dopravě má podle něj projednat vláda už na jednom ze svých nejbližších zasedání.

Zavedení daňového zvýhodnění má jasný cíl - zvednout poptávku po biopalivech tak, aby země byla schopna splnit své ekologické závazky vůči Evropské unii. "Bez daňového osvobození by se vysokoprocentní biopaliva do běžného užívání nedostala," řekl Kuták. Biopaliva jsou nyní zhruba o několik desítek haléřů na litr dražší než ta klasická.

Program počítá s podporou základních biopaliv, která jsou v Česku využívána - metylester řepkového oleje (MEŘO) a bioetanol. Obě jsou nyní v množství do pěti procent objemu povinně přimíchávána do konvenčních paliv. V tomto případě se ale s úlevami nepočítá.

Nulová sazba daně se totiž má týkat pouze paliv s vyšším obsahem biosložky. Ve světě jsou nejběžnější paliva s podílem biolihu ve výši 85, respektive 95 procent, nafta s 30procentním podílem biosložky a rovněž čisté MEŘO.

"Časem bychom rádi umožnili i využívání rostlinného oleje jako paliva," uvedl Aleš Kuták. Rostlinný olej, který vloni zkoušeli zelení ve svých autech, je levnější o několik korun na litr než běžná paliva.

Chystaná změna se sice výrobců nedotkne přímo, může ale zvýšit poptávku po jejich produktech. "Pokud k tomu dojde, budeme jen rádi. Dnes dodáváme na český trh jen mezi 10 a 20 procenty produkce," komentoval plány na změny spolumajitel Průmyslového lihovaru Přestanov Oldřich Řáha.

Z 85 tisíc tun roční produkce tohoto lihovaru se v tuzemsku prodá jen 13 tisíc tun. Firmě by zvýšení poptávky pomohlo ušetřit i peníze za vyvážený biolíh, bez efektu blokované v celních skladech. S produkty řepkového oleje je to jinak.

"My žádné peníze nikde deponované nemáme. A snížení spotřební daně se nás ani nemá jak dotknout," říká mluvčí potravinářské firmy Setuza s tím, že při roční produkci 150 tisíc tun MEŘO nemá Setuza s odbytem žádné problémy.

V současnosti je od spotřební daně osvobozen například stlačený zemní plyn (CNG). Stát motivuje jeho rozšiřování nulovou sazbou spotřební daně, která se má ale od roku 2011 postupně zvyšovat.

Využívání ekologičtějších paliv chce stát podporovat rovněž rozdílnými sazbami silniční daně. Podle návrhu zákona, který v lednu podpořila vláda, mají od ní být osvobozena třeba auta s hybridním pohonem, vozy jezdící na zkapalněný propan-butan, zemní plyn a etanol.

Energeticko-klimatický balíček, který v lednu představila Evropská komise, počítá s desetiprocentním podílem biopaliv v pohonných hmotách v roce 2020.

Návrh ale vyvolává odpor průmyslu i odborů, které se bojí ztráty pracovních míst.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů